Ga direct naar inhoud
Nieuws

Projectupdate suppletie Galgeplaat

15 oktober 2024 | Paul Begijn

De Galgeplaat en Slikken van den Dortsman in de Oosterschelde zijn een belangrijke plek voor vogels en zeehonden. De platen en slikken zijn echter sinds de aanleg van de Oosterscheldekering en andere waterkeringen steeds kleiner geworden.

Scholekster

Doordat deze keringen zorgen voor minder stroming en dynamiek, wordt het zand niet meer op de platen afgezet.

Tijdens stormen spoelt er wel zand van de platen af. Omdat er onvoldoende getijdenwerking is, komt er minder zand terug op de platen dan ze kwijtraken. Door zand aan te brengen (suppleren), blijven de Galgeplaat en de Slikken van den Dortsman behouden als belangrijke voedsel- en rustplek voor vogels en zeehonden.

Voorbereidingen voor suppletieproject

De voorbereiding van de suppletie van de Galgeplaat en Slikken van den Dortsman gebeurt door Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Provincie Zeeland en Natuurmonumenten. Daar is een samenwerkingsovereenkomst voor getekend, waarna een zorgvuldig traject is gestart.

In november 2023 is het advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met het uitvoeren van een ontwerpstudie voor de suppleties.

Samen naar 1 ontwerp

In de eerste helft van 2024 heeft het ingenieursbureau, samen met experts van verschillende onderzoeksinstituten en van Rijkswaterstaat, 3 ontwerpvarianten opgeleverd. Na gesprekken tijdens stakeholderbijeenkomsten zijn de varianten samengevoegd tot 1 voorlopig ontwerp. Deze bijeenkomsten hebben grotendeels in april, mei, en juni 2024 plaatsgevonden. Vertegenwoordigers vanuit onder andere de gemeenten, visserij-, recreatie-, erfgoed- en natuurorganisaties aan namen hieraan deel.

Dit voorlopig ontwerp is voorgelegd aan experts en alle betrokken belangenorganisaties. Zo is er, als een soort trechter, met elkaar toegewerkt naar 1 ontwerp.

Het ontwerp bestaat uit 7 suppletie-elementen. 5 stuks op de Galgeplaat en 2 op de Slikken van den Dortsman. Vanaf augustus 2024 wordt aan de details gewerkt van het ontwerp.

Denk hierbij aan het 3D-ontwerp van de suppletie-elementen, het in kaart brengen van de effecten op de omgeving en het inzichtelijk maken van details die voor de uitvoering van belang zijn. Daarnaast worden er voorbereidingen getroffen voor het vergunningentraject.

Tijdlijn suppleties

Het definitieve ontwerp zal waarschijnlijk in november 2024 vastgesteld worden door de Stuurgroep Zandhonger, waarna het aan de Minister wordt voorgelegd.

Daarna volgt een periode van vergunningaanvraag en aanbestedingsproces, waarna in de winter van 2026/2027 de aanleg van de suppletie en het onderhoud van de vaarwegen Brabantsch Vaarwater, Engelsche Vaarwater en de vaarweg Witte Tonnen Vlije, kan plaatsvinden.

Meer informatie Galgeplaat en Slikken van den Dortsman

Meer informatie is te vinden op de projectpagina Oosterschelde: suppletie Galgeplaat en Slikken van den Dortsman.

Paul Begijn
Paul Begijn