Ga direct naar inhoud
Nieuws

Deltawachters vanaf het eerste uur, Astrid en Richard

01 augustus 2024 | Otto de Kat

Weer of geen weer, Nationaal Park de Oosterschelde is het altijd waard om gepromoot te worden. Dit gebeurt in de zomermaanden door Natuurmonumenten Zeeland vanuit de Deltawagen, pal naast de Plompe Toren op Schouwen. Een heel team van vrijwillige Deltawachters wisselt elkaar af om jong en oud op allerlei manieren de natuur boven en onder water te laten beleven. Dit keer is het de beurt aan Astrid en Richard: “Bezoekers, regionaal, internationaal: ze reageren enthousiast en zijn verrast over wat hier allemaal leeft en wat er gedaan wordt om de fauna en flora te helpen.”

 Astrid & Richard

Voor het eerst in nieuwe Deltawagen
Een kleurrijk vormgegeven tiny house is de nieuwe Deltawagen. “Ook in de vorige (een kunstzinnig beschilderde caravan) was alles prima geregeld, maar die was aan vervanging toe. Nu hebben we ons eigen sanitair én kunnen ook door de ramen de bruinvissen en zeehonden langs zien zwemmen.” Astrid en Richard Toes zijn vanaf het begin (7 jaar geleden) Deltawachters. Als vrijwilligers doen ze dit promotiewerk elke zomer met hart en ziel. “Het is mooi werk en je ontmoet mensen van heinde en verre. Er kwam zelfs een bus vol Chinezen, voor een bezoek aan de Plompe Toren. Maar ze besteedden meer tijd bij de Deltawagen, ze vonden het allemaal prachtig! Er komen ook veel Duitse toeristen en sommigen worden ter plekke lid van Natuurmonumenten.”

Onderwater-experience en vogeltrek
Met allerlei vondsten (zelfs het gebit van een grondhaai), speciale kijkers, folders, spellen en voor kinderen een onderwater-boswachtersbrevet, maak je hier kennis met de Oosterschelde. “Als we erover vertellen realiseren de meesten pas wat er allemaal in en om het water leeft. Dat de trekvogels in de inlagen elke keer bij eb naar de zandplaten moeten om te eten en dat ze eerst moeten aansterken voordat ze verder kunnen vliegen. Dat aanvulling (suppletie) van die platen nodig is om o.a. door de pijlerdam veroorzaakte ‘zandhonger’ tegen te gaan. Dit is alleen mogelijk bij voldoende leden en donaties, daarom doen we ook daar een stukje werving voor.” 

Duikervaringen delen
Richard helpt twee dames bij het opzetten van een VR bril waarmee ze virtueel een duik onderwater nemen. Astrid is zelf duiker: “Wat je door die bril ziet, zo is het echt! Ik zie ze zelf: sierlijke zeepaardjes, dodemansduim (koraal) en o.a. felgekleurde slakken. Als ik de beelden laat zien, is iedereen verbaasd dat er zoveel moois in de Oosterschelde leeft. Gisteren kwam iemand vertellen dat hij op de Zeelandbrug een lange dunne vis had gevonden met de snuit van een zeepaardje. Ik kon hem antwoorden dat dit een zeenaald is die een meeuw daar waarschijnlijk heeft laten vallen. Ik vertel hoe en waarom de dieren hier leven en wil graag uitleggen hoe belangrijk het is dat we goed voor de Oosterschelde zorgen.” 

Natuur en cultuur 
Terwijl nieuwe bezoekers in gesprek gaan met Richard en Astrid, zien we anderen bovenop de Plompe Toren met de kijker zoeken naar zeehonden op de Roggenplaat. “Deze toren is het hele jaar gratis toegankelijk en biedt een bijzondere beleving, waaronder de legende van de zeemeermin van Westenschouwen. Vlakbij is ook Slot Haamstede met de Zeepeduinen. Richard is vrijwillig gids in het Slotbos. “Cultuur en natuur komen samen, dat is het mooie van dit gebied, er is zoveel te zien! We vertellen er graag over en krijgen vaak een mooie wisselwerking met de bezoekers: zij leren van ons en wij weer van hen.” 


Tussen het promoten door hebben Astrid en Richard gelukkig ook tijd om te genieten van het mooie uitzicht, van de kleuren in de inlagen die door de Zeeuwse luchten per minuut veranderen, van twee donzige klutenkuikens die druk heen en weer scharrelen … De ochtend begon regenachtig, maar veranderde in een mooie dag vol zon en enthousiaste bezoekers. 
Dank aan alle Deltawachters die jaarlijks ervoor zorgen dat vanuit de Deltawagen de Oosterschelde de eer krijgt die ze verdient. Kom je ook eens langs? 

 

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zuidkust-van-schouwen/nieuws/nieuwe-look-voor-deltawagen-natuurmonumenten


https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zuidkust-van-schouwen/monument/plompe-toren

 

Otto de Kat
Otto de Kat