Ga direct naar inhoud

Plompe Toren

Het landschap rondom de Plompe Toren oogt vredig en veilig, maar ooit was dat heel anders. De toren was honderden jaren geleden het middelpunt van het welvarende dorp Koudekerke, gelegen aan de Oosterschelde. Het dorp verdween, alleen de toren hield stand.

plome Toren Schouwen Duiveland

Geniet van het uitzicht

Kom mee naar boven en bekijk vanaf de 23 meter hoge toren de bijzondere geschiedenis van dit land. Of geniet jaarrond van het luchtballet van groepjes steltlopers of meeuwen vanaf de toren. In het voorjaar zie je tureluurs, grutto's, kluten en kokmeeuwen. In de wintermaanden foerageren duizenden brand- en rotganzen op het brakke grasland.

Woeste stormen

Eind vijftiende eeuw lag de zeedijk van Schouwen nog ruim drie kilometer verderop in de Oosterschelde. In dit Zuidland lagen veertien zeer welvarende dorpen waar Koudekerke er één van was. Deltawerken waren er nog niet en woeste stormen teisterden de kust. Dijken sloegen weg en, wat misschien nog wel erger was, werden stilletjes ondermijnd. Zeker als er voor de kust een diepe geul lag, holde het water de dijk aan de buitenkant uit waardoor deze uiteindelijk bezweek. Soms zag men zo'n dijkval of grondbraaksel aankomen en legde dan achter de bedreigde zeedijk (dus landinwaarts) alvast een 'reservedijk' aan, een inlaagdijk.

Veertien verdwenen dorpen

Lag er een dorp tussen de oude zeedijk en nieuwe inlaagdijk dan werd dit veelal opgegeven. De huizen werden plank voor plank en steen voor steen afgebroken: Zeeuwen zijn zûûnig en bouwmateriaal was schaars in die tijd. Vaak brak de oude zeedijk inderdaad door en ging er weer land verloren. En zo verdween hier tussen 1475 en 1650 ruim 3500 hectares vruchtbaar polderland met de veertien dorpen.

Baken voor scheepsverkeer

Koudekerke werd tussen 1550 en 1600 bijna helemaal buitenbedijkt. De huizen werden afgebroken en omdat een kerk zonder volk geen nut meer heeft, trof de kerk hetzelfde lot. Alleen de kerktoren - de Plompe Toren - bleef staan als baken voor het drukke scheepsverkeer op de Oosterschelde.

Muraltmuren bij de Plompe Toren

De strijd tegen het water duurt eeuwen voort. Een strijd die begin 1900 resulteerde in diverse dijkophogingen. Langs de Oosterscheldedijk bij de Plompe Toren zijn deze muraltmuren nog te zien. Helaas boden de muraltmuren geen bescherming tegen het water.

Bezoek de Plompe Toren

Op weg naar boven beleef je de geschiedenis van Koudekerke. Aan het einde van de klim wacht op 23 m hoogte als beloning een prachtig uitzicht over de omringende karrevelden en inlagen.

  • Bouwjaar: 15e eeuw
  • Status: Rijksmonument

 

Uitzicht plompe toren

Uitzicht Plompe Toren

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid