Ga direct naar inhoud
Nieuws

Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur

13 februari 2024 | Ramona Fredriks

Bijna iedereen heeft wel eens van het broedseizoen gehoord. Het broedseizoen is de periode waarin veel jonge dieren worden geboren. Formeel duurt het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli, maar in de praktijk komt het geregeld voor dat dieren door het zachte weer al eerder ‘het voorjaar in hun bol’ krijgen.

Ree met jong

Omdat vogels op het nest zitten en jonge zoogdieren letterlijk hun eerste stappen zetten, is het broedseizoen een periode waarin de natuur extra kwetsbaar is. Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. In veel natuurgebieden hangen daarom posters en spandoeken met de tekst Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Zo ook op landgoed Woudhuizen.

Extra voorlichting en controles 

De boswachters verwelkomen bezoekers op landgoed Woudhuizen en wijzen tegelijkertijd op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn: ‘blijf op de paden, houd de hond aan de lijn (ook in het Woudhuizermark bos bij de Ecofactorij) en laat geen afval achter.’ Tijdens het broedseizoen besteden de boswachters extra aandacht aan voorlichting en aan de naleving van de toegangsregels. Bezoekers die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete.

Te gast in de natuur

De gevolgen van verstoring in de natuur zijn juist in het voorjaar groot en hebben effect op parende, broedende, barende of zogende dieren. De verstoring komt door loslopende honden, mensen die van het pad af gaan en plekken betreden waar dat niet mag. Maar ook afval dat bezoekers achterlaten in de natuur is een probleem, omdat bijvoorbeeld vogels de rommel gebruiken in hun nest waar kuikens in verstrikt kunnen raken.

Veel mensen beseffen niet waarom de regels in de natuur er zijn. Het gevolg van verstoring is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens niet overleven, jonge reekalfjes worden verstoten, hazen raken in de stress of dassen worden verstoord bij hun burcht waardoor ze hun hol niet meer uit durven om voedsel te halen voor hun jongen. “Iedereen is van harte welkom in de natuur maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren”, zegt boswachter Jeroen ten Westeneind van Natuurmonumenten.

Wandelroute Woudhuizen 

Wandel door de rijke geschiedenis van landgoed Woudhuizen. Download de Wandelroute Woudhuizen. Deze route van 3,9 km is in samenwerking met IVN-Apeldoorn gemaakt. De route is gemarkeerd door blauwe pijltjes. 

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks