Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Wolfheze, vlak bij Arnhem

Waar: Wolfheze

Wandelroute Wolfheze, vlakbij Arnhem
1 uur 30
4,3 km

Over de route

De historische wandelroute bij Wolfheze voert door een gevarieerd natuurgebied. Zie de eeuwenoude en mysterieuze Wodanseiken en ontdek de grafheuvels uit de bronstijd.

Uniek langs deze wandelroute zijn de oude en minder oude menselijke sporen. Duizenden jaren voor Christus woonden er al mensen op de Veluwe. Welke sporen vind je hier nog van terug? De grafheuvels die zowel uit de nieuwe steentijd (2450-2000 v. Chr.) als uit de bronstijd (2000-800 v. Chr.) stammen zijn de oudste resten van beschaving die je in dit gebied kan tegenkomen. Maar ook van het ‘recentere’ verleden zijn er resten te zien, bijvoorbeeld de eeuwenoude karrensporen, wegen en verdedigingswallen. En niet te vergeten de beroemde Wodanseiken van ruim 450 jaar oud. 

De route bevat veel boomwortels en een heuvel, niet geschikt voor rolstoelers en mensen slecht ter been.

De wandelroute is gemarkeerd: 'Laag Wolfheze' met een blauwe pijl.

Waar kun je starten

Wolfheze
Startpunt

Parkeerplaats Wolfheze

Wat kom je onderweg tegen?

Wodanseiken
Wodanseik
Wodanseik stobbe 1936

1. Wodanseiken

Als heerlijk begin van de wandeling passeer je rechts de vijf Wodanseiken. Ze zijn zo'n 450 jaar oud. Deze plek was rond 1850 populair bij landschapsschilders van de Oosterbeekse school, zoals Bilders en Mauve. De schilders hebben de bomen hun naam gegeven.

De oude begroeide stobbe van de Wodanseik, die je aan de overzijde van de Papiermolenbeek ziet staan, is al in 1936 omgezaagd. Op het zaagvlak van de stobbe is toen de datum gebeiteld: 5 juni 1936.  De reden waarom deze is omgezaagd is onbekend, aangenomen wordt dat zijn conditie slecht was en gevaarlijk was geworden. Zie oude foto.

Wolfhezer heide
Heide Wolfheze

2. Heide

De weg stijgt. Je komt op de stuwwal, relict van een prehistorische ijstijd. Door de stuwende werking van enorme ijsmassa's ontstond een reeks stuwwallen die zich uitstrekt van Utrecht tot Twente. Door jarenlange (over)begrazing in het verleden is de toch al zanderige grond van de stuwwal nog voedselarmer geworden, geschikt voor de groei van heide.

Koningsheuvel Wolfheze
Koningsheuvel Wolfheze

3. Koningsheuvel

Links zie je de grootste grafheuvel uit de omgeving; de Koningsheuvel. De naam, Koningsheuvel, verwijst naar de rijke grafuitrusting die in de heuvel is aangetroffen. Zo zijn er een dolk, klokbeker en een stenen polsbeschermer van een boogschutter gevonden. In Wolfheze liggen veel grafheuvels. Soms op een rij langs een voormalig pad, soms verspreid.

Praktische informatie

  • Grafheuvels

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda