Wellse Waard
Gelderse uiterwaard
De kleine uiterwaard biedt samen met het wiel een mooi uitzicht aan de Maas, waar je verschillende watervogels kunt zien. Het leukste is om dit kleine gebied te bezoeken tijdens een langere wandeling, zoals het Baanbrekerpad. Dit klompenpad, het kan modderig zijn(!), is een aanrader als je van cultuur en natuur houdt. Het komt onder meer langs het prachtige kasteel Ammersoyen. Veel plezier!
Sander Verwoerd
Boswachter van dit gebied
Meer over Wellse Waard
Over het gebied
De Wellse waard ligt tegenwoordig in Gelderland. Honderden jaren geleden was dat vreemd genoeg anders. In de 15e eeuw lag het gebied namelijk nog aan Brabantse zijde van de Maas! De Meersloot, een oude rivierbedding, aan de noordkant van Ammerzoden, herinnert hier nog aan.
Dat is niet de enige keer dat de Maasbedding is veranderd. Ook in 1904 zijn het gebied en de dijk aangepast. Zo kan het dat er in de uiterwaard, buitendijks, een wiel ligt. Dit is een 'plas' die ontstaat bij een dijkdoorbraak. Normaal gesproken liggen deze wielen dus aan de andere kant, binnendijks.
In het landschap zijn de stroomruggen nog enigszins zichtbaar, hieraan kun je zien hoe de Maas in de afgelopen eeuwen gestroomd heeft.
Samen met buurtbewoners houden we als Natuurmonumenten het wiel open en voorkomen we dat het dichtgroeit met wilgen. Op dit beschutte plekje komen verschillende soorten water- en rietvogels af, van de kleine karekiet tot de kuifeend en zelfs de roerdomp is hier gespot!
Baanbrekerpad (10 km)
De Wellse waard is een kleine uiterwaard, waar je een mini-ommetje kunt maken. Wil je iets meer dan dat, loop dan het Baanbrekerpad. Dit klompenpad van zo'n 10 kilometer voert je door de omgeving van Ammerzoden en Well, langs de Maas en het fraaie kasteel Ammersoyen.
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Boswachterskantoor Noordoost-Brabant en Rijk van Nijmegen
- Akkerseweg 9, 5321 HG Hedel (GD)
- Rechtstreeks
Extra informatie
Wat wij hier doen
Natuurbeheer met de omgeving
De Wellse Waard is een van de kleinere uiterwaarden van Natuurmonumenten aan Gelderse zijde van de Maas. Koeien houden het gebied open en samen met de lokale omgeving gaan we een- of tweejaarlijks aan de slag bij het wiel. We zorgen dat de wilgen hier geen voet aan de grond krijgen, het historische water zou dan namelijk dichtgroeien. Nu blijft het een mooi plekje waar watervogels graag vertoeven.