Ga direct naar inhoud
Terug

Deltawerkroute in Rijksmonument Waterloopbos

Waar: Waterloopbos

Deltawerk route Rijksmonument Waterloopbos
22 minuten
1,1 km
  • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Natuur, kunst en techniek komen samen tijdens deze korte, maar afwisselende route door Rijksmonument Waterloopbos. In het polderbos door het Waterloopkundig Laboratorium is vanaf begin jaren vijftig onderzoek gedaan naar onder meer de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte. De modellen kun je hier nog steeds bewonderen!

Met deze route kom je langs de voormalige Deltagoot. Nu het indrukwekkende kunstwerk Deltawerk//, ontworpen door kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon. Iets verderop kom je bij de modelplaats Golfbak. Dit proefmodel is samen met de bijbehorende Romijnstuw geheel gerestaureerd. Deze plek is voor wel 16 verschillende onderzoeken gebruikt. Waaronder een onderzoek naar blokkendammen die nu onderdeel van de Deltawerken zijn.

De route start bij Het ProefLab. Vanaf daar volg je de gele pijlen. De route is 1,1 kilometer lang en goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Waar kun je starten

Waterloopbos waterloopkundige modellen
Startpunt

Het ProefLab

Nu gesloten: morgen weer toegankelijk vanaf 10.00

Wat kom je onderweg tegen?

Paviljoen Het ProefLab
Het Proeflab is horecapartner
Een gerecht bij Het Proeflab

1. Paviljoen Het ProefLab

In het paviljoen is het informatiepunt van Natuurmonumenten en restaurant Het ProefLab gevestigd. Het paviljoen bevindt zich naast het kunstwerk Deltawerk//. Het is een prachtige locatie voor een heerlijk kopje koffie, voor of na een mooie tocht door het Waterloopbos.

Het paviljoen is rolstoeltoegankelijk. Ook is er een rolstoeltoegankelijk toilet in paviljoen Het Proeflab.

Deltagoot
Deltagoot
Deltagoot

2. Deltawerk //

Als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd, hebben ruimtelijke kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk//. Het beton, ooit in een strakke lijn, is nu doorbroken. Betonnen panelen zijn uit de wanden gezaagd, gedraaid en gekanteld. Dit biedt een magische belevenis van licht en donker, met tussendoor uitzichten op de omringende natuur. Het zal in de loop der jaren veranderen in één groot paradijs van korstmossen. Enkele zeldzame soorten zijn hier al gezien. Zo wordt Deltawerk// een groen monument waar kunst, natuur en techniek samenkomen.

Eind jaren zeventig is de Deltagoot gebouwd voor onderzoek ten behoeve van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Daarna zijn onderzoeken naar onder andere strand- en duinerosie, kustlijnbescherming en dijkbekleding, golfbrekers en olieplatformen uitgevoerd. Tot 2016 is de Deltagoot in gebruik geweest.

Bron
Bron

3. Voorsterbeek

De route gaat hier rechts, maar een klein stukje verder rechtdoor is de bron van de Voorsterbeek. Een bijzonder beek van vijf kilometer via het Voorsterbos naar het Wendelbos. Natuurmonumenten heeft de beek in 2007 aangelegd om het verder gelegen bos te vernatten. Een beek aanleggen op de voormalige zeebodem is heel bijzonder. Het resultaat mag er zijn: een uniek vochtig bos, met een grote diversiteit aan planten en dieren. 

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • Er zijn 5 gehandicaptenparkeerplaatsen op het parkeerterrein
    • De gehele route is verhard (asfalt) en daarom geschikt voor rolstoel, scootmobiel en buggy
    • De route volgt de gele pijlen, start vanaf het Paviljoen Het Proeflab
    • Ook veel van de overige paden en wegen in het Waterloopbos zijn verhard en goed begaanbaar met een rolstoel of scootmobiel
    • In Het Proeflab is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig
  • Marknesse, Deltawerk //

  • Boswachterskantoor Flevoland

  • Het ProefLab

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda