Ga direct naar inhoud

Waterloopbos in de steigers

Klaterend water, stromende beekjes, donkere vijvers: water vormt de levensader van dit bos in de Noordoostpolder. Er liggen veel waterloopkundige modellen die worden gerestaureerd, allemaal midden in de natuur. Ontdek het zelf langs een nieuwe avontuurlijke wandelroute door het Waterloopbos.

Maasvlaktecentrale

Nieuwe avontuurlijke wandelroute

Nergens anders in Nederland loop je in vijf minuten van het Noordzeekanaal naar de Maas, maar in rijksmonument Waterloopbos kan het. Natuurmonumenten heeft hier een nieuwe wandelroute uitgezet die je meeneemt langs nooit eerder opengestelde waterbouwkundige modellen. Via kronkelende paden en bruggetjes baan je je een weg door het bos en leer je meer over de innovatieve waterwerken van vroeger.

Wegens restauratie geopend

De modellen, die deels overwoekerd zijn door de natuur, geven een unieke inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse waterbouwkunde. Om ze te behouden zet Natuurmonumenten zich in voor de restauratie van tien modelplaatsen. Deze restauraties vinden niet allemaal tegelijkertijd plaats. Toch willen wij bezoekers alvast kennis laten maken met deze verborgen pareltjes. Met de aanleg van een tijdelijk wandelpad langs de modellen die we willen restaureren, krijg je een exclusief kijkje achter de schermen. Zo zeggen we: wegens restauratie geopend!

Nieuwe route langs waterwerken en infopanelen.

Nieuwe wandelroute met waterwerken en infopanelen.

Modelplaats Maasvlaktecentrale

Onderweg zie je onder meer de modelplaats Maasvlaktecentrale. Begin jaren 70 van de vorige eeuw is hier door de ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek gedaan naar een koelwatervijver voor destijds nog aan te leggen elektriciteitscentrales. Het onderzoek richtte zich vooral op de stroomsnelheden van het koelwater en op de stabiliteit van de bodembekleding van de koelwatervijver. De situatie in Rotterdam werd in het Waterloopbos op schaal nagebouwd.

In 2022 is dit model gerestaureerd. Ook de bijbehorende Romijnstuw, aan- en afvoergoten, de doorvoersluizen en kleppenranden zijn meegenomen. Je kunt de modelplaats bekijken zoals deze erbij lag in 1973 en alles te weten komen over het onderzoek van destijds.Ā 

De restauratie is mogelijk gemaakt door Regeling Restauratie Rijksmonumenten van de provincie Flevoland en de Subsidieregeling Iconische Rijksmonumenten.

Restauratie Maasvlaktecentrale (2021)

Restauratiewerkzaamheden van de modelplaats Maasvlaktecentrale.

Geschiedenis Waterloopbos

Wij, Nederlanders, hebben een speciale band met water. We werken er mee en we vechten ertegen. Al eeuwen lang maken we naam als waterspecialisten. Zo vergrootten we ons land door hele stukken zee in te polderen. Met waterkeringen als de Deltawerken en de Afsluitdijk beschermen we ons tegen stormen en hoog water.

Onze waterwerken werden wereldberoemd, een exportproduct. Slimme ingenieurs bedachten slimme oplossingen voor ver weg gelegen problemen, bijvoorbeeld in Bangkok of de Libische oliehaven. Die oplossingen testten zij uit in het Waterloopbos. Dat gebeurde na de Tweede Wereldoorlog in het Waterloopkundig Laboratorium "De Voorst" in het Waterloopbos. Daar was de ruimte om met grote proefmodellen van sluizen, havens en waterkeringen te experimenteren.

In totaal werden in het Waterloopbos ruim 200 proeven uitgevoerd op 35Ā verschillende plekken. Hiervoor werden telkens nieuwe modellen gebouwd of bestaande modellen aangepast.

Deltawerk // - 2018

Met de komst van de computer, verloor het Waterloopbos zijn oorspronkelijke functie. Maar de herinnering blijft en het bos werd in 2016 benoemd tot Rijksmonument. Het grootste model was de Deltagoot, een 240 meter lange betonnen kolos waarin de ingenieurs een woeste zee konden nabootsen. Natuurmonumenten vroeg kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon om daar een kunstwerk van te maken. Dit grootse kunstwerk kreeg de titel Deltawerk //.

Golfbak - 2019

Naast de restauratie van een Romijnstuw in 2016 en het omvormen van de Deltagoot in een kunstwerk in 2018 is in 2019 modelplaats de Golfbak gerestaureerd. Op bijzondere dagen, zoals in het weekend van Open Monumentendag, kunnen twee van de zeven golfmachinesĀ worden aangezet, zodat het water door de Golfbak klotst. Zo behouden we de verhalen van de geschiedenis van dit bijzondere bos. Kom je kijken?

Ā 

Deltawerk in Waterloopbos

Deltawerk in het Waterloopbos.

Natuurmonumenten in de steigers

De geur van natte lak. De vonkenregen van de lasser. De aanwijzingen en verhalen van de gepensioneerde ingenieur. Dat is Natuurmonumenten in de steigers. In verschillende gebieden van Natuurmonumenten wordt gewerkt aan het behoud van ons cultureel erfgoed. Kom eens kijken hoe we aan het werk zijn of ga mee met een excursie over ons erfgoed.

Bekijk de agenda van onze monumenten.

Ā 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid