Ga direct naar inhoud
Nieuws

Stucen in je waadpak in het Waterloopbos

29 augustus 2024 | Martine Otten

Dat bouwvakkers vaak op laarzen lopen is niet nieuw, maar aan het werk in een waadpak komt toch niet vaak voor. Op het moment wordt door Natuurmonumenten hard gewerkt aan het onderhoud van Rijksmonument Waterloopbos. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, zoals het werken terwijl je tot je navel in het water staat.

Golfbak stucen in waadpak

Onderhoud voor behoud

Rijksmonument Waterloopbos in Marknesse was in de vorige eeuw de plek waar waterwerken en waterloopkundige vraagstukken onderzocht werden door onderzoekers van het Waterloopkundig Laboratorium de Voorst. Vereniging Natuurmonumenten wil deze bijzondere plek veiligstellen en open houden voor volgende generaties. Dit betekent dan ook dat er restauratiewerk en onderhoud moet worden gepleegd aan de diverse modelplaatsen die verspreid door het Waterloopbos liggen. Zonder onderhoud neemt de natuur het gebied steeds verder over en verdwijnt het erfgoed voor eeuwig.Ā 

Uitdaging

Het werken in het rijksmonument is anders dan anders. Zo zijn er tal van bijzondere planten en dieren gevestigd en hier moet rekening mee worden gehouden tijdens werkzaamheden. Het stucwerk van modelplaats Golfbak is op veel plekken slecht of kapot en moet worden hersteld. Door de aanwezigheid van (jonge) vissen en libelleneitjes in het water, kan het water in de Golfbak niet worden verwijderd voor de werkzaamheden. De enige oplossing; waadpak aan en stucen maar. Het bijkomende voordeel is dat het wel de nodige verkoeling brengt voor de bouwvakkers tijdens deze warme dagen.

Werkende Golfbak met Open Monumentendag

In modelplaats de Golfbak werden, zoals de naam al zegt, golven gemaakt om het effect van golven op havens en boordplatforms te testen. Dit gebeurde met grote stalen golfmachines die het water in beweging brachten. De golfmachines in de Golbak in werkende vorm zien? In het weekend van 14 en 15 september zijn de Open Monumentendagen in het Waterloopbos. Dat weekend zijn de golfmachines van de Golfbak in werking en wordt er uitleg gegeven over de verschillende proeven die in het bos plaatsvonden.
Ā 

Martine Otten
Martine Otten

Boswachter communicatie en beleven