Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten start Project Ruimte voor de Voorsterbeek

05 augustus 2024 | Martine Otten

Natuurmonumenten is gestart met de uitvoerfase van het project Ruimte voor de Voorsterbeek. Hiermee werken we aan een gevarieerder en klimaatbestendig bos. De Voorsterbeek krijgt de ruimte en meer dynamiek waar planten en dieren zoals de tongvaren en de weidebeekjuffer van profiteren. De werkzaamheden zijn eind 2024 afgerond.

Voorsterbeek

Te droog Voorsterbos

Hoe gek het ook klinkt, de bossen van Flevoland zijn veel te droog. Door de aanwezigheid van vele sloten en greppels wordt het aanwezige water te snel afgevoerd. Het netwerk van sloten en greppels is onderdeel van de oorspronkelijke inrichting van de Noordoostpolder. Dit had als doel water af te voeren en land- en bosbouw mogelijk te maken. Voor een natuurlijk bos is dit echter een ongewenste situatie. Want het Voorsterbos en Wendelbos zijn nu veel te droog. Terwijl het gebied de potentie heeft uit te groeien tot een goed ontwikkeld vochtig bos.

Ā 

Weidebeekjuffer

Nieuwe inlaat

We starten de werkzaamheden met een nieuwe inlaat van de beek in het Waterloopbos. Deze wordt geheel vernieuwd waardoor de watertoevoer voor de Voorsterbeek beter gereguleerd kan worden. In het Voorsterbos worden sloten en greppels gedempt en duikers worden vervangen door voordes en bruggen. In de Voorsterbeek worden houtpakketten en zand aangebracht. Daardoor ontstaat meer dynamiek in de stroomsnelheid: er ontstaan delen met stroomversnellingen en delen met rustig stromend water. De houtpakketten zijn daarnaast een mooie leefomgeving voor dieren als weidebeekjuffer, kokerjuffer en diverse soorten vissen. Al deze maatregelen dragen bij aan een toekomstbestendig bos. Bij langdurige regenval wordt water langer vast gehouden in het gebied. En het vochtige bos heeft betere reserves om droge periodes te doorstaan.

Wandel- en fietspaden

Het Voorsterbos en Wendelbos wordt nog aantrekkelijker. In het project worden een aantal wandelpaden opgehoogd en kleine vlonders geplaatst. Ook wordt het fietspad voorzien van een brug over de beek. Tijdens de werkzaamheden kan enige hinder ontstaan. Ter plaatse van de werkzaamheden wordt een eventuele omleiding aangegeven.Ā 

Het project Ruimte voor de Voorsterbeek is onderdeel van POP3 Voorsterbos Harderbos en wordt mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland; en de provincie Flevoland.

Martine Otten
Martine Otten

Boswachter communicatie en beleven