Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Dal van de Turfvaart

Waar: Wallsteijn

Wandelroute Dal van de Turfvaart
1 uur 19
4 km

Over de route

Zoals de naam al zegt, loopt deze route door een historisch gebied waar turf gewonnen werd. Je doorkruist de natuur van Landgoed Wallsteijn en pikt ook natuurgebied De Reten mee. De wandeling gaat afwisselend door bossen, over heide en langs graslanden.

De route is aangegeven met gele paaltjes.

 

Waar kun je starten

Wallsteijn
Startpunt

Parkeerplaats Herberg 't Pannehûske

Wat kom je onderweg tegen?

1. Hakhoutbos

Dit wandelpad tussen twee landbouwpercelen is omsloten door houtwallen. Bij de bomen aan weerszijden herken je de hakhoutstructuur aan de jonge stengels die uit stevige stronken groeien. Hakhout werd van oudsher gebruikt als geriefhout (om bijvoorbeeld bezems te maken), haardhout en hout voor in bakovens. 

Houtwallen vol leven
Deze laan vormt een mooie plek voor tal van kleine zoogdieren, zoals egels en muizen. Vogels kunnen zich in het dichte hout verstoppen en er een nestplaats maken. Tussen het hakhout zie je lijsterbes, hazelaar, vuilboom en eik. Ook groeien er kamperfoelie en braam. De doorns van de braamstruik bieden bescherming tegen roofdieren en de bramen zijn in de zomer een lekkernij voor diverse dieren. 

2. Dicht sparrenbos

Vanuit de idyllische laan kom je in een donker, dichtbegroeid sparrenbos. Doordat het licht nauwelijks de bosbodem bereikt, kunnen daar weinig planten en struiken groeien. De sparren zijn ooit geplant als productiebos. Anders is dat met de rododendrons: zij staan hier voor de sier. De struiken vol bloemen in de lente en zomer waren op veel oude landgoederen een statussymbool.

3. Stutpalen

Langs het fietspad ligt een houtwal van elzenhout. Heel bijzonder, want die kom je bijna nergens meer tegen in Nederland. Ze kwamen vooral voor in natte gebieden. In Brabantse 'moerige' gronden (nattere gronden in de overgangszone van veen naar drogere grond) gebruikte men het tegen vocht bestendige elzenhout als stutpalen voor de huizen.
Een bekender voorbeeld van een stad op elzenhouten palen: Amsterdam!

Elzenhaantjes
Op de elzen zie je soms blauwzwart glanzende kevertjes: elzenhaantjes die zich tegoed doen aan de bladeren. Enkele diertjes zijn mooi om te zien, maar soms kunnen ze een hele plaag vormen!

Praktische informatie

  • Tip

    Plastic rapen en joggen; dat is ploggen! Zo krijg je een betere conditie én een schoner milieu. Niet zo’n hardloopfanaat? Gelukkig is er ook ‘plandelen’: plastic rapen en wandelen. Zorg wel dat je een vuilniszak hebt voor onderweg.
  • Herberg 't Pannehûske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes