Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeevogels...

04 oktober 2024 | Marc Plomp

De laatste week van september…de zomer lijkt nu toch echt voorbij. De eerste herfstachtige dagen dienen zich aan en die gaan gepaard met stevige westen-/noordwesten wind. Niet echt aantrekkelijk om naar buiten te gaan…of toch wel? Neem bij een heerlijke strandwandeling toch maar de verrekijker mee!

Jan-van-gent

Onder deze weersomstandigheden worden de vogels die normaal ver op zee (en dus uit ons gezichtsveld) verblijven naar de kust geblazen. Het loont de moeite om tussen de meeuwen te speuren, die achter een vissersboot hangen. Dikwijls bevinden zich hiertussen enkele imposante Jan-van-genten. Gemakkelijk te herkennen aan hun grootte en lange, spitse vleugelpunten. Met groot machtsvertoon duiken zij van grote hoogte bijna loodrecht in zee, op zoek naar vis.

Ook een imposant schouwspel zijn de jagers. Zoals de naam al doet vermoeden een soort ‘roofmeeuwen’. Moeiteloos achtervolgen zij meeuwen die een prooi hebben bemachtigd, net zolang totdat deze uit pure wanhoop de betreffende prooi in zee laat vallen…….

Andere zeevogels die soms ter plaatse, rustend op zee, vlak achter de branding, zich leuk laten bekijken zijn roodkeelduikers, alken en zeekoeten. Deze laatste twee vogelsoorten lijken voor de minder ervaren vogelaars wel wat weg te hebben van een pinguïn.

Nog weer wat later begint de trek van de zangvogels uit hun broedgebieden in Noord-Europa naar het zuiden. Dikwijls bevinden zich hier de ‘echte dwaalgasten’ tussen. Vogels uit Azië, die normaliter naar Zuidoost Azië vliegen om te overwinteren, maar die zich hebben aangesloten bij een groep mezen of goudhaantjes en meegevlogen zijn in westelijke richting! Inmiddels zijn de eerste Bladkoninkjes alweer waargenomen op Texel en op 28 september zelfs een heuse Blauwstaart! Over de najaarstrek van de zangvogels later meer………. 

 

Ben je op Texel en wil je weten waar de vogels te vinden zijn? Kom naar Natuurcentrum De Marel in Polder Waalenburg en laat je informeren door de boswachter. Het is meteen een mooie rustplek met een kop koffie of thee en een lekker stuk appelgebak.

Marc Plomp