Ga direct naar inhoud
Nieuws

Najaars vogeltrek... Deel 3

18 oktober 2024 | Marc Plomp

De afgelopen weken aandacht besteed aan de steltlopers en de zeevogels. Nu is het de beurt aan de zangvogels. Uit hun noordelijke broedgebieden bereiken talrijke lijsters inmiddels Texel. Het gaat hier om zanglijsters, koperwieken en, voor de oplettenden onder jullie, enkele beflijsters.

Koperwiek in een weiland bij Den Burg

Na een lange reis doen zij Texel aan als tussenstation of om hier in de winter te verblijven. De lijsters doen zich vooral tegoed aan de talrijk aanwezige bessen. In Polder Waalenburg, rond uitkijkpunt Hertenkamp, zijn deze volop voorradig en hier zijn dan ook talrijke, fraaie koperwieken te zien. Binnenkort zullen de kramsvogels volgen.

Een andere groep vormen de goudhanen en mezen. Het loont de moeite doorgaans om deze groepen minutieus te bekijken. Hieronder kunnen zich aansprekende boszangers uit oostelijke regionen bevinden als bladkoning en de zeer fraaie pallas’ boszanger. Ook enkele sperwergrasmussen hebben zich al uiterst fraai laten zien!

Dit prachtige schouwspel gaat de komende weken nog wel even door, zowel soorten als aantallen zullen alleen maar talrijker worden.

Wil je ook meegenieten van de najaarstrek van de zangvogels?
Ga mee op wandelexcursie vanuit Natuurcentrum De Marel of kijk op de grote vogelkaart, onder genot van een koffie, thee, chocolademelk met een punt appelgebak, waar de bijzondere vogels te vinden zijn.
Of kijk eens op www.vogelexcursiestexel.nl en zie of er een passende excursie is. Wij laten je graag meeprofiteren van de najaarstrek op Texel!

Marc Plomp