Ga direct naar inhoud
Nieuws

Uitzetten zwarte stern vlotjes

28 april 2023 | Hester Wolters

De eerste visdiefjes zijn 10 dagen geleden gesignaleerd in de Vreugderijkerwaard. Dat betekent dat de komst van de zwarte stern niet lang meer op zich laat wachten. Tijd om de broedvlotjes van zolder te halen!

Vlotjes in water

Zodra de visdiefjes in de Vreugderijkerwaard arriveren, weten de vrijwilligers dat het niet lang meer gaat duren voordat de eerste zwarte sterns arriveren vanuit de westkust van Zuid Afrika om hier te broeden. De terugtocht wordt vaak in een keer afgelegd als het weer meezit. Helaas is deze prachtige vogel een zeldzaamheid aan het worden. In de jaren vijftig bestond de Nederlandse populatie nog uit 15.000 broedparen. Door verslechterde waterkwaliteit, ontginning van zijn leefgebied en ontpolderen zakte de aantallen naar een dieptepunt van 1200 broedvogels.

Zwart stern

In natuurlijke omstandigheden broeden zwarte sterns op drijvende waterplanten zoals krabbenscheer, wortelstokken van waterlelie en gele plomp. Alles wat binnen snavelafstand van het natuurlijke nestvlotje aan nestmateriaal voorhanden is, wordt gebruikt. Door de teruglopende waterkwaliteit zijn de drijvende waterplanten in de Vreugderijkerwaard helaas zeldzaam geworden. Niet ideaal voor zwarte sterns natuurlijk! Om de zwarte sterns te helpen leggen de vrijwilligers in de kolk IJsselstein ieder jaar broedvlotjes uit. Dit is een waar succes. 

Vlotjes vervoeren

Afgelopen week hebben de vrijwilligers de vlotjes weer van zolder gehaald. Na controle en eventuele herstelrestauraties zijn de 35 vlotjes afgelopen dinsdag weer uitgelegd. Het was nogal een klus omdat het water van de IJssel en dus ook van de kolk al weken veel te hoog is. Omdat we in de kolk te maken hebben met een wisselende waterstand gedurende het broedseizoen (kan wel 1,5m verschil zijn) moeten de vrijwilligers de vlotjes zo uitleggen dat ze mee kunnen bewegen met de waterstand. In de kolk staan dan ook palen waar op een ingenieuze wijze de vlotjes met touwen aan bevestigd worden. Deze palen staan echter al weken onder water. De vrijwilligers waren dus genoodzaakt een aantal nieuwe langere palen te slaan voordat de touwen en vlotjes daaraan bevestigd konden worden. Maar het is gelukt!  

Vlotjes uitzetten

Nu is het wachten op de komst van de eerste zwarte sterns!

Hester Wolters NM
Hester Wolters