Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute door het parkbos van Landgoed Voorstonden

Waar: Voorstonden

Hazen op landgoed Voorstonden
40 minuten
2 km
  • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Het parkbos van Landgoed Voorstonden is ruim 200 jaar geleden aangelegd. En dat zie je. Ja echt, kom hier maar eens wandelen en laat je verrassen. Bijvoorbeeld door de statige oude hoge eiken en beuken. Of door de dode bomen waar ander leven bezit van heeft genomen. Of zie de nieuwe aanplant, waarmee dit parkbos weer 2 eeuwen door kan. Ga eens rustig zitten bij de vijver en laat je fantasie z’n gang gaan. Verleden, heden, toekomst… Ondertussen roffelt de specht wel door.  

De groen gemarkeerde route is halfverhard en geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en vlakke ondergrond.

Waar kun je starten

Voorstonden
Startpunt

Parkeerplaats Voorsterweg

Wat kom je onderweg tegen?

Landhuis Voorstonden

1. Landhuis Voorstonden

Sinds de middeleeuwen is deze plek bewoond. In 1557 is het voor het eerst genoemd als kasteel Voorstonden. Het huidige, witgepleisterde huis dateert van 1825 en vormt, samen met de tuin, de kern van het landgoed. Het landhuis en de tuin zijn privé bezit en niet toegankelijk voor publiek. Vanaf de opengestelde paden en de openbare weg zijn een deel van de gebouwen wel te zien.

Romantisch bruggetje

2. Parkbos

Het parkbos van landgoed Voorstonden dateert van rond 1800, sommige bomen zijn echter ruim honderd jaar ouder! Na een grondige opknapbeurt is het parkbos in 2012 heropend. De slingerende paden, vijvers met vloeiende vormen, boskamers en romantische bruggetjes uit het oorspronkelijke ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher jr., zijn weer als vroeger. De 650 nieuw geplante bomen mogen de uitgroeien tot de monumentale bomen van de toekomst.

Watervanger in het parkbos

3. Rabattenbos en watervangers

Dat het parkbos op natte grond is aangelegd kan je nog goed zien aan 2 elementen:

  • langs de paden zijn watervangers aangelegd om het teveel aan water weg te vangen en zo de paden droog te houden. De randen van deze kuilen zijn fraai begroeid met mos en in de herfst zie je hier veel paddenstoelen.
  • stukken bos zijn aangelegd op zogeheten rabatten, deze zijn hier links en rechts van het pad nog goed te zien. Rabatten zijn langwerpige ophogingen tussen greppels. Hoog = droog, laag = nat. De bomen werden op de droge stroken geplant, de greppels dienden voor de ontwatering.  Herken je de rabatten? Tip: kijk terug, dan kijk je met de greppels mee.

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • De gehele route is halfverhard en geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en vlakke ondergrond.
    • 2 gehandicaptenparkeerplaatsen zijn aanwezig.
    • Langs de route staan 3 zitbanken. 
    • In de boomgaard bij het startpunt is een picknickplaats inclusief een toegankelijke picknickbank.
    • Er is geen rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig.