Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswerkzaamheden Voorsterbos

11 juli 2024 | Martine Otten

Half juli start Natuurmonumenten met het ontwikkelen van brede bosranden in delen van het Voorsterbos. Zowel langs de Kraggenburgerweg als in het Kadoelerbos worden randen van het bos meer open gezaagd. De werkzaamheden dragen bij aan een gevarieerder bos waar meer planten en dieren kunnen leven. Daarnaast zijn de werkzaamheden noodzakelijk in verband met de veiligheid voor automobilist en reewild. Natuurmonumenten verwacht de werkzaamheden eind van de zomer af te ronden.

Ree

Gevarieerde bosrand

Veel planten en dieren hebben baat bij geleidelijke overgangen tussen bos en open ruimte. Het Voorsterbos is ooit aangeplant als productiebos. De bomen zijn in vakken aangeplant, waardoor een natuurlijke bosrand met een zogenaamde mantel en zoom ontbreekt. Door het verwijderen van bomen in de bosrand creëren we ruimte voor een geleidelijke bosrand met struiken (mantel) en kruiden (zoom). Zo ontstaat een beter leefgebied voor struweelvogels als braamsluiper en vinden grote weerschijnvlinders er plek om hun eitjes af te zetten. 

Veiligheid 

Een tweede en minstens zo belangrijke reden voor de werkzaamheden is de veiligheid. Bomen dicht langs de weg kunnen voor verkeersonveilige situaties zorgen als ze door ouderdom of ziekte omwaaien. Tevens zorgt de open bosrand voor beter zicht op overstekend wild. Zo verkleinen we de kans op ongelukken en dragen we bij aan minder aanrijdingen met reeën.

Natuurwaarden

Ter voorbereiding op de werkzaamheden zijn de aanwezige natuurwaarden goed in beeld gebracht met hulp van vrijwilligers. Ook tijdens de werkzaamheden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de aanwezige planten- en diersoorten. De werkzaamheden kunnen tijdelijk overlast geven in de vorm van modderige paden en spoorvorming. Voor het mtb-pad in het Kadoelerbos wordt ter plaatse een tijdelijke omleidingsroute aangegeven. Het gezaagde hout wordt na de werkzaamheden afgevoerd. 
 

grote weerschijnvlinder
Martine Otten
Martine Otten

Boswachter communicatie en beleven