Een pad afsluiten doen we niet zomaar. We willen immers, daar waar het kan, mensen de gelegenheid geven om de natuur te ontdekken en te beleven. Maar soms zijn er andere factoren die zwaarder wegen.
In deze tijd van het jaar verschijnen er allerlei berichten in de media en in onze gebieden over het broedseizoen. Ook wel bekend als de ‘kraamkamer van moeder natuur’.
De wekker gaat deze weken vroeg af bij boswachter Jan de Roon. Samen met een aantal gepassioneerde vrijwilligers verzamelt hij zich in de vroege ochtend bij een weiland dat gemaaid gaat worden. Het maaien valt samen met de meest kwetsbare periode voor de dieren die er leven. Egels, jonge hazen maar ook reekalfjes verstoppen zich graag in het hoge gras. Van hun moeders krijgen ze aangeleerd om op hun plek te blijven als er gevaar dreigt. Ironisch genoeg wordt het luisteren naar hun moeder en het volgen van hun instinct regelmatig hun dood.
Deze week deed boswachter Han Meerman een leuke waarneming in het Quackjeswater. Vanaf het uitkijkpunt merkte hij een ijseend op. Een soort die hij daar nog niet eerder had gezien.
Een oplettende bezoeker aan het Waterbos in Rockanje zal het vast opgevallen zijn. Niet alleen de parkeerplaats kreeg hier een opknapbeurt, ook de vegetatie naast de parkeerplaats en het fietspad is flink uitgedund. De afgelopen jaren ging Natuurmonumenten hier de strijd aan met de Japanse duizendknoop.
Natuurmonumenten werkt samen met het Zuid-Hollands Landschap de komende weken aan herstelwerkzaamheden in de duinen in Oostvoorne. Hiervoor sluit zij een aantal paden af in de periode september en oktober.
Hoewel er weer voldoende vrijetijdsbestedingen mogelijk zijn, lijkt het vernielen van voorzieningen in de natuurgebieden op nummer één te staat. Het is de afgelopen weken flink raak ...