Zeearenden Zwarte Meer zorgen voor meerdere jongen
Rond het Zwarte Meer is een unieke dichtheid aan broedende zeearenden. Maar liefst vier paartjes zeearenden hebben hier in het voorjaar een nest gebouwd. Dat is uniek voor Nederland. Drie van de vier nesten zijn gelukt en hebben jongen voortgebracht. De jonge zeearend op het Vogeleiland is vandaag geringd.
“In het nest in het Voorsterbos zitten twee jongen die beiden al flink groot zijn.” zegt Daan Vreugdenhil, ecoloog bij Natuurmonumenten. “In het nest op het Vogeleiland zit één jong. Het broedsel van de zeearenden op de hoogspanningsmast in de omgeving is mislukt. En bij het zeearendennest bij Ramspol is te zien dat de ouderdieren prooi aanvliegen. Dat betekent dat er in ieder geval één jong is, maar het nest is verder teveel verstopt voor meer informatie. Al met al fantastisch. De zeearend is als broedvogel echt in opmars in Nederland en dus ook rond het Zwarte Meer”.
Informatie voor betere bescherming
Vandaag is de jonge zeearend op Vogeleiland geringd door Sovon. Daan Vreugdenhil: “Het ringen gebeurt om de vogel te kunnen herkennen en te kunnen volgen. Er wordt allerlei informatie verzameld uit de ringgegevens. Deze gegevens kunnen helpen bij het beschermen van de soort. De ringen geven informatie over hoe oud de vogels worden, waar ze naartoe trekken en hoe groot de overlevingskansen zijn en hoe het gaat met de populatie in Nederland”
Vliegende deur
De zeearend is een imposante en heel grote roofvogel. Hij wordt niet voor niets ook wel de 'vliegende deur' genoemd. Hij leeft in waterrijke gebieden en leeft vooral van vis. Dat er in de omgeving van het Zwarte Meer meerdere nesten zijn, geeft aan dat er voldoende voedsel in de omgeving te vinden is.