Blog van de boswachter
Lianne Schröder is boswachter in het Natuurmonumenten team van Noordoost-Brabant en Rijk van Nijmegen. Ze geniet volop van de natuur, maar maakt zich ook veel zorgen. Over de biodiversiteit, maar ook over de overlast die mensen veroorzaken. Gelukkig komt er steeds meer hulp op gang, zo ook in de samenwerking met Samen Sterk in Brabant, of wel de SSiB.
Samen sterk voor natuur
In Coronatijd is het heerlijk om als coördinerende boswachter soms buiten te zijn. Normaal kom je nog wel eens buiten voor overleggen en een veldbezoek, maar ook dat is toch echt minder. Om wel de connectie met de terreinen te houden, maak ik vandaag een rondje door het Vlijmens Ven en de Honderdmorgen, vlak onder ‘s-Hertogenbosch. Hoe ligt het er nu bij na het maaien en het slootonderhoud, worden de graslanden al weer lekker nat voor de winter, en hoe druk is het in Coronatijd tussen alle digitale vergaderingen door…
Heerlijk is het om hier een wandeling te maken, ik zie nog een laatste echte koekoeksbloem in bloei, hoor in de verte een grote groep spreeuwen en geniet van het wolkenspel boven de uitgestrekte graslanden. We hebben hier in 2016 een natuurontwikkelingsproject afgerond. Het type natte blauwgrasland dat we hier realiseren is in de laatste 100 jaar in Nederland afgenomen van 30.000 ha naar 30 ha in 2016. Heel triest en daarom hoog tijd om de biodiversiteit te helpen zich te herstellen op deze 120 ha.
Gelukkig is het wel heel dankbaar werk, want na een paar jaar zijn de graslanden in het voorjaar prachtig gekleurd, gele, roze, witte en paarse bloemen. Ook vlinders, sprinkhanen en vele vogels profiteren er van mee. Hiermee is het een enorm succes, maar tegelijkertijd is het ook een kwetsbaar gebied geworden. De bodem is kwetsbaar voor betreding, de zeldzame soorten planten zijn ook vaak klein en kwetsbaar voor vertrapping en de zeldzame veldleeuwerik is een grondbroeder en daarmee ook heel gevoelig voor verstoring.
De z van zuinig, niet van zooi!
Het gaat gewoon niet goed met de natuur in Nederland (en de rest van hele wereld) en iedere hectare die je op dergelijke wijze kan herstellen en veiligstellen voor de toekomst is belangrijk. Ook voor de mens zelf, om van te genieten, maar ook voor gezonde lucht die we inademen en schoon water dat we drinken. Het zou dan ook logisch zijn als we hier ook heel zuinig op zijn.
Maar helaas, terug bij de auto raap ik nog het een en ander op aan zwerfvuil, er ligt altijd wel wat, ongelooflijk wat mensen gewoon maar weggooien. Een stuk verderop ligt er een halve keukenverbouwing in de berm gedumpt. Ik stap uit en maak een melding in de BuitenBeter app. Wat bezielt mensen toch om dit te doen, ik kan hier echt niet bij met mijn volle verstand. Dit is natuurlijk niet het enige dat je tegenkomt op zo’n rondje langs je gebieden, hondenlosloop op plekken waar het niet mag, vissers op plekken die toch echt niet in de Visplanner staan of ’s nachts een illegaal feestje bouwen in Coronatijd. Het getuigt allemaal van weinig respect voor onze prachtige natuur.
Samen sterk in Brabant
Hier proberen we vanuit Natuurmonumenten wel toezicht op te houden, maar dat kunnen we niet alleen. Gelukkig staan we hierin ook niet meer alleen. Sinds een paar jaar werken we samen met de dames en heren van Samen Sterk in Brabant. En daar zijn we heel blij mee. Door de goede contacten die we ondertussen hebben opgebouwd, hebben we heel wat extra deskundige ogen en oren erbij gekregen in het veld. Want veel problemen los je niet alleen op, maar samen kom je een heel eind en zie je na verloop van tijd ook het gedrag van bezoekers positief veranderen. Ook fijn om te beseffen dat er meer mensen zijn die graag opkomen voor, de vaak kwetsbare, natuur en meehelpen deze prachtige gebieden te beschermen. Dank daarvoor!