Ga direct naar inhoud
Terug

Drevenroute Landgoed Visdonk

Waar: Visdonk

Wilde bloemenweelde
38 minuten
1,9 km
  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Kom kennismaken met het noordelijke deel van Landgoed Visdonk via de Drevenroute. Ontdek de bloemenwei die gonst van de insecten, nieuw en oud bos met z’n bewoners en kleinschalige landbouw omgeven door houtwallen. Elk seizoen heeft zijn charmes! 

De route is gemarkeerd met witte pijlen en bestaat deels uit (half-)verharde ondergrond en deels uit zandpad. 

De route kun je inkorten zodat je alleen over (half-)verharde paden gaat. Deze ingekorte Lanenroute (totaal 1 km) is geschikt voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en wandelaars die afhankelijk zijn van een stevige en vlakke ondergrond. Iedereen kan mee naar buiten!

Bij gunstige weersomstandigheden (geen regen of extreme droogte) in de dagen voorafgaand aan jouw wandeling is de hele route (1,9 km) begaanbaar. Toch adviseert de boswachter rolstoelgebruikers om deze hele route met begeleiding te doen. 

Waar kun je starten

Visdonk Rozenven

Wat kom je onderweg tegen?

Bunzing

1. Welkom op Visdonk!

Visdonk. Het lijkt een wat eigenaardige naam voor een landgoed op droge, zanderige grond. ‘Vis’ komt van het oude woord ‘fis’, dat bunzing betekent. Een prachtige, kleine marterachtige die het tegenwoordig helaas moeilijk heeft in Nederland. En in Brabant vind je meer 'donken': zandige ophogingen in moerasgebied. Prachtig hoe de naam van dit landgoed zoveel van de geschiedenis blootgeeft.

Aardhommel op phacelia

2. Wilde bloemen bij OERRR letters

Net als insecten, staan ook wilde bloemen onder druk. Dit houdt verband met elkaar, want met het verdwijnen van de bloemen, verdwijnen ook de insecten. En daardoor krijgen ook vogels en andere dieren het moeilijk. Eten en gegeten worden, nietwaar? Natuurmonumenten wil wilde bloemen weer de ruimte geven en zaait bij de OERRR letters een wild bloemenmengsel. Kom in de zomer genieten van de bloemenweelde en het gonzen van de hommels en bijen; zij komen nectar halen. 

Is deze kamer bezet?

3. Insectenhotel

Veel van onze zoemende gasten logeren in het insectenhotel, net van het pad af. Afhankelijk van het seizoen en het weer, kan het hier wemelen van de insecten. Vooral solitaire bijen zijn graag geziene gasten. Deze leven alleen en niet in een volk, zoals de honingbij. Dus alleen maar eenpersoonskamertjes in dit hotel!

Wat gebeurt er in dit hotel? Welnu, in elke kamer, eigenlijk gang, legt een solitaire bij nectar en stuifmeel neer met daarbovenop een eitje. Daarna sluit ze de gang af: deur dicht! Als een larfje uit het eitje komt begint deze gelijk te eten. Na een aantal vervellingen en de verpopping kruipt volgend jaar een nieuwe bij uit de gang. Daarvoor moet de bij natuurlijk eerst de deur openbreken.    

Kan jij zien welke kamers vrij zijn en welke bezet?

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • De route is deels verhard (asfaltpad) en deels halfverhard (aangestampt leempad).
    • De verlengde route gaat grotendeels over zandpaden die bij langdurige droogte of regen respectievelijk rul of juist modderig kunnen zijn.
    • Advies voor rolstoelgebruikers: bij de verlengde route wordt begeleiding aanbevolen.
    • Verspreid over de route staan 6 banken.
    • Zowel de Brasserie Lodge Visdonk als het T-huis hebben in principe een rolstoeltoegankelijk toilet. In de praktijk is de manoeuvreerruimte met rolstoel beperkt doordat de ruimtes te vol staan.
    • Er zijn 6 gehandicaptenparkeerplaatsen.
    • Op ca. 700 m afstand is een toegankelijke bushalte: Roosendaal Sterrebos.
  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Brasserie Lodge Visdonk

  • Brasserie T-huis

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes