Hoe de Japanse duizendknoop-brigade op landgoed Velhorst ontstond
Mensen die zelf in beweging komen voor de bescherming van natuur. Antje Heezen woont met haar man bij landgoed Velhorst en steken al enkele jaren de handen uit de mouwen in de bestrijding van de Japanse duizendknoop (JDK). Deze plant is een exoot, woekert en verdringt inheemse en bijzondere planten en bedreigt daarmee de biodiversiteit.
Heuse Velhorst JDK brigade
De Velhorst JDK brigade is een initiatief van de Vrijwilligersgroep van Landgoed Velhorst. Anje Heezen: "Het is fantastisch hoe Natuurmonumenten dit initiatief ondersteunt. Zij helpen met het afvoeren van het afval en het afzetten van locaties. Als het bij een bepaalde locatie niet haalbaar is om de JDK met vrijwilligers alleen te bestrijden, wordt de locatie voor jaren afgedekt waardoor de JDK ook geen kans krijgt."
“Na jaren in mijn eentje te hebben bestreden, was daar op maandag 15 mei 2023 de start van de Velhorst Japanse duizendknoop (JDK) Brigade.“
Antje Heezen
Uittrekken en uitgraven
"Samen met boswachter Peter Muileman van Natuurmonumenten hadden we de aan te pakken locaties van de JDK geselecteerd op Landgoed Velhorst. Op deze locaties hebben we de JDK uitgetrokken. Naar mate het seizoen vorderde en er minder JDK uit te trekken was, hebben we ook wortels uitgegraven," vertelt Antje.
Verslavende bezigheid
"Voor mij is de bestrijding van de JDK een verslavende bezigheid. Ik heb ondertussen gemerkt dat het voor meer mensen geldt. De JDK heeft geen stekels en prikt niet. Zeker bij de start op een nieuwe locatie is hij makkelijk te herkennen. Het afval moet zorgvuldig worden afgevoerd omdat elke stukje wortel of stengel weer tot een nieuwe plant kan leiden."
Doe ook mee
In april gaan we weer aan de slag omdat de JDK zich niet meteen gewonnen geeft. Dat duurt zeker een paar jaar. De Velhorst JDK Brigade kan zeker nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Meld je aan via >>