Achterhoekse boeren en boswachters op bedrijfsbezoek over graan-erwten mengteelt
Op landgoed Velhorst verbouwde boer Peter Pardijs dit jaar een mengteelt van graan en erwten. Onder andere op pachtgronden van Natuurmonumenten. Onlangs gingen drie boswachters van Natuurmonumenten met vijf hoevepachters van hen op landgoed Hackfort en Beekvliet bij Peter op bezoek. Om te horen over zijn ervaringen en de plussen en minnen van dit gewas. Een leerzame en waardevolle middag.
Leren van de buren
Gebiedsboswachter op landgoed Hackfort, Guus Ebenau; “De reden van het bedrijfsbezoek is dat wij op landgoed Hackfort komend seizoen zelf mengteelten in verschillende samenstellingen gaan verbouwen. We doen dat op ecologische wijze op de akkers van het landgoed. Graag willen we dat in de toekomst samen met onze pachters nog verder uitbouwen.
Meer stikstofbinding en mooie bodemstructuur
Het voordeel van het telen van erwten in mengteelt met bijvoorbeeld graan is onder andere een hogere stikstofbinding en een mooie (of een goede) bodemstructuur na afloop. De oogst levert de boer een hoger eiwit- en zetmeelgehalte in zijn veevoedervoorraad. Hij hoeft dus minder eiwitrijk krachtvoer van buiten aan te voeren. Dit jaar heeft Pardijs, vanwege schade door slagregens, het mengsel in zijn geheel geoogst.
Overstaande stroken
Bij de oogst liet hij een strook van circa vijf meter breed staan om te kijken hoe gewas zich verder ontwikkelt. Die stroken zijn ook een mooie meerwaarde voor landschapsbeleving én de natuur, bijvoorbeeld voor wintervogels. Al met al zijn boer en boswachter best te spreken over dit experiment van natuur-inclusieve landbouw bij melkvee. Vervolgstappen zitten dan ook al in de pijplijn.
Dit is een mooi voorbeeld van natuur-inclusieve landbouw. Het levert gezond voedsel, meer bodemleven en biodiversiteit in een mooi landschap en een goed inkomen voor de boer.