Veelgestelde vragen over toestemming voor activiteiten
Wil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in een van onze natuurgebieden? Dan heb je toestemming nodig van Natuurmonumenten. Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen rondom deze gebiedstoestemming.
De meest gestelde vragen rondom gebiedstoestemming
Organiseer of onderneem je een activiteit in een natuurgebied van Natuurmonumenten? Daarvoor heb je toestemming nodig als:
- de activiteit plaatsvindt in georganiseerd verband;
- en/of deelnemers ervoor betalen (via bijvoorbeeld abonnement of deelnemersbijdrage);
- en/of de groep groter is dan 20 personen.
Dit geldt bijvoorbeeld maar niet uitsluitend voor de volgende activiteiten:
Evenement, sport- of groepsactiviteit, workshop of clinic, excursie, wandelcoaching of natuurtherapie, professionele en/of commerciële foto- of filmopname, georganiseerde hondenwandeling, plaatsen geocache, activiteiten van onderwijsinstellingen of buitenschoolse opvang, foodtruck, huwelijksvoltrekking, personeelsfeest.Vraag bij twijfel altijd toestemming aan. Bekijk hier welke andere regels er gelden in de gebieden van Natuurmonumenten.
Voor activiteiten in privé- of familieverband, zie volgende veelgestelde vraag.
Voor activiteiten in privé- of familieverband hoef je uitsluitend toestemming te vragen als:
- er meer dan 20 personen aanwezig zijn;
- en/of ze via openbare communicatie, zoals sociale media, websites of posters, worden gepromoot;
- en/of er objecten of versieringen worden gebruikt;
- en/of een plek (deels) wordt afgezet;
- en/of er versterkt geluid geproduceerd wordt.
Onder 'georganiseerd verband' verstaan we: een activiteit die door een bedrijf, vrijwilligersorganisatie of particulier wordt aangeboden, die via openbare communicatiemiddelen, zoals sociale media, websites, nieuwsbrieven, posters, krant en/of andere gedrukte media, wordt gepromoot om deelnemers te werven, ongeacht of de deelnemers voor de activiteit betalen of niet.
Natuurmonumenten wil graag weten wat er in haar natuurgebieden gebeurt. Door aanvragen zorgvuldig te bekijken en eventueel een bijdrage te vragen voor het gebruik van het gebied, kunnen we met elkaar de natuur beschermen en overlast voorkomen. Dit is ook in het belang van de organisatoren: zo voorkomen we dat er meerdere activiteiten tegelijk zijn of worden verstoord door werkzaamheden.
Bij twijfel is het raadzaam om altijd toestemming te vragen. De boswachter bekijkt je aanvraag en laat je weten of er toestemming nodig is of niet. Bekijk hier de regels die gelden rondom activiteiten in gebieden van Natuurmonumenten
Ja, het beoordelen van een aanvraag, het verlenen van toestemming en het vastleggen van bijbehorende afspraken kost tijd. Daarom rekent Natuurmonumenten een vast bedrag van 50 euro als er toestemming wordt verleend. Daarnaast wordt er in veel gevallen ook een bijdrage gevraagd voor de natuur en/of vergoeding per deelnemer. Afhankelijk van de activiteit kan het gaan om een vast bedrag (per uur, dagdeel of locatie). Voor activiteiten zoals excursies en evenementen gaat het om ongeveer 10% van de deelnemersbijdrage met een minimum van 1 euro per persoon. Voor sportclubs geldt dat er 1 euro per sporter per training wordt gerekend. Alle bedragen zijn exclusief 21% btw.
Op deze manier doe je met het evenement of activiteit ook daadwerkelijk iets terug voor de natuur en draag je bij aan het behoud het natuurgebied. Op basis van je aanvraag kan de boswachter je informeren over de kosten.
Natuurmonumenten krijgt steeds vaker de vraag of een activiteit mag plaatsvinden in onze natuurgebieden. We zijn blij dat mensen van de natuur komen genieten, maar als natuurorganisatie vinden we het belangrijk dat er een goede balans is tussen het beleven en beschermen van die natuur; voor de planten en dieren, maar ook voor bezoekers. Sommige plekken in de natuur zijn namelijk te kwetsbaar. Andere plekken zijn minder geschikt omdat het kan leiden tot overlast voor omwonenden of andere bezoekers. Bovendien vormt een activiteit een belasting voor de recreatieve voorzieningen in een gebied.
De natuur heeft het zwaar, en natuurbescherming kost veel geld. Om de natuur te versterken en onderhouden vragen we voor bepaalde activiteiten een bijdrage voor het gebruik van het gebied. Zodat we mensen ook in de toekomst van deze natuur kunnen laten genieten.
Alle informatie over de Algemene Voorwaarden die gelden voor activiteiten zijn te lezen in de Algemene Voorwaarden Toestemming.
Het lidmaatschap van Natuurmonumenten en het bezit van mountainbike-vignetten of ruiterpassen van individuele deelnemers staat los van de bijdrage die wij aan de organisatoren van (betaalde) activiteiten vragen. Met deze bijdrage kunnen we de natuur in het gebied versterken en de recreatieve voorzieningen onderhouden. Zo maken we activiteiten ook in de toekomst mogelijk.
Het beoordelen van een aanvraag kost tijd. Zeker als het gaat om grote evenementen of ingewikkelde verzoeken. Het kan gebeuren dat we meer informatie nodig hebben om de aanvraag goed te kunnen beoordelen en soms is er overleg nodig met collega's. Daarom vragen we je het aanvraagformulier ruim voor de datum van je activiteit in te dienen, zodat er voldoende tijd is om de aanvraag goed te kunnen beoordelen.
Vindt je activiteit plaats binnen de termijn van 6 weken? Stuur je aanvraag dan toch in, zodat de boswachter kan kijken wat er nog mogelijk is. Houd wel rekening met een reactietijd van 2 weken.
Je kunt per kalenderjaar in één keer toestemming aanvragen voor meerdere fotoshoots in hetzelfde gebied. Geef in het aanvraagformulier in het veld ‘aanvullende opmerkingen of vragen’ het aantal geschatte fotoshoots per kalenderjaar aan. De data van de shoots hoeven vooraf nog niet vast te staan. De boswachter die je aanvraag behandelt maakt daarover aanvullende afspraken: óf je geeft de data een week vooraf door, óf je houdt ze zelf bij op een ‘strippenkaart’. Het is per gebied verschillend welke werkwijze de boswachter hanteert. Op deze manier worden ook maar één keer per kalenderjaar toestemmingskosten in rekening gebracht, plus een klein bedrag per fotoshoot.
Ja, dat is nodig, ook als een activiteit in het verleden al eerder is georganiseerd. We merken dat het steeds drukker wordt in de natuur. En dat het op veel plekken niet goed gaat met de natuur. Wat jarenlang lang kon, kan daardoor nu niet altijd meer. Ook voor activiteiten die al jaren georganiseerd worden of die je al jarenlang organiseert, moet je opnieuw toestemming vragen. De boswachter bekijkt of de activiteit nog wel past in het gebied, moet worden aangepast of verplaatst. Nieuw is dat sommige organisatoren een vergoeding betalen. De opbrengsten komen volledig ten goede aan de natuur.
Via deze link vind je een overzichtskaart van Nederland met daarop in kleur de gebieden die in het beheer zijn van Natuurmonumenten.
Voor alle gebieden in het beheer van Natuurmonumenten geldt dat er toestemming aangevraagd moet worden voor activiteiten binnen het hier boven beschreven beleid.
Nee, als de boswachter toestemming verleent voor de activiteit is dat alleen van toepassing op het gebied waarvoor de toestemming is aangevraagd. De toestemming geldt niet voor andere gebieden van Natuurmonumenten of gebieden van andere eigenaren.
We proberen in al onze gebieden zoveel mogelijk dezelfde toegangsvoorwaarden te hanteren. En daar ook met andere terreinbeheerders afspraken over te maken. Dat lukt niet altijd, want niet alles kan overal.
Natuurmonumenten gaat alleen over het gebied waarvan zij de eigenaar is. Neem zelf contact op met andere terreinbeherende organisaties voor toestemming en regelgeving.
Natuurmonumenten geeft alleen toestemming voor het gebruik van haar natuurgebied. Je dient zelf na te gaan of voor je activiteit een vergunning van de gemeente of provincie nodig is en de aanvraag hiervoor te doen.
Ja, want wij moeten nog steeds de aanvraag beoordelen en afspraken vastleggen.
Wil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in een van onze natuurgebieden?