Ga direct naar inhoud
Nieuws

Balans tussen recreatie en natuurbeheer

08 maart 2024 | Dionne Schouten-Heinrici

Er was eens een knaagdier met grote voortanden. Na het verlaten van het ouderlijk nest, zocht hij een plek om zijn eigen huis te bouwen. Direct naast het pad in de Tiendgorzen vond deze bever zijn nieuwe thuishaven. Het was er rustig en waterrijk, met voldoende voedsel ter beschikking. Hij ging bouwen, sjouwen, knagen en graven. Het resultaat: een flinke burcht inclusief ondergronds gangenstelsel. Dat er mensen vlak naast zijn huis liepen, vond hij niet zo erg. Zolang ze hem maar met rust zouden laten. Nou, dat is gebeurd. Wat hij namelijk niet had voorzien, is dat zijn tunnel het wandelpad zo zou verzwakken dat deze direct afgezet moest worden.

Bever

Die afsluiting deed, en doet nog steeds, de nodige vragen oprijzen onder de bezoekers. En dat is begrijpelijk. Het vaste rondje met de hond, of ‘net even na het avondeten’, kan niet meer worden gelopen. Dit soort routines zijn fijn, geven ons structuur en vooral ook rust. Rust omdat het vertrouwd is, je ‘jouw stukje natuur’ kent en met de seizoenen mee ziet veranderen.

Natuurmonumenten vindt het belangrijk om mensen te laten genieten van de natuur. De natuur is er voor iedereen. Maar we staan juist ook voor natuurbescherming. En dat betekent dat we soms keuzes moeten maken die de recreatieve inrichting veranderen. In dit geval hebben we ervoor gekozen de bever met rust te laten en een deel van de route af te sluiten.

De veiligheid van onze bezoekers staat voorop. En we kunnen je vertellen; de tunnels en gaten zijn zo groot dat het tot vervelende ongevallen kan leiden. Verleggen van het pad gaat niet vanwege het omliggende water en het dynamische karakter ervan. Bovendien is de bever een beschermde diersoort wat o.a. betekent dat de burcht en aansluitende tunnels niet zomaar mogen worden aangetast (mits er direct gevaar dreigt natuurlijk). We willen én moeten het zoogdier zijn rust geven.

Als natuurorganisatie hebben we voortdurend met dit soort afwegingen te maken. Waar is er ruimte voor beleving en waar moeten we toch echt onze grenzen trekken? Het vraagt soms om wat aanpassingsvermogen en begrip. Maar wij blijven kijken naar recreatie én natuurbeheer, omdat we geloven dat die twee prima samen kunnen gaan. De bever gelooft het ook, alleen pakte dat net even anders uit...

Meer weten over het afsluiten van paden en de noodzaak ervan? Bekijk dan onze video ‘Waarom sluiten we paden af?’

Dionne Schouten
Dionne Schouten-Heinrici

Boswachter Communicatie en Beleven