Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer water voor het broek- en bronnenbos

15 september 2024 | Bianca de Craen

Een van onze favoriete natuurtypen in het Geleenbeekdal is het natte bos. Hier staan bomen het hele jaar met hun wortels in vochtige bodem. Als deze prachtige, mysterieuze bossen goed ontwikkeld zijn, gonzen ze van het leven. Om het broekbos (moerasbos) op Terworm voor de toekomst te behouden, halen we binnenkort een aantal grote populieren weg.

Dotterbloemen in een moerasbos

Altijd nat

De laatste jaren dreigen steeds meer natte bossen te verdrogen. Dat komt doordat extreme regenval steeds vaker wordt afgewisseld door lange periodes van droogte. En doordat veel molens, die het water in de beken opstuwden, uit het Zuid-Limburgse landschap zijn verdwenen. De grondwaterstand in de broekbossen wordt daardoor zo laag, dat het natte bos verandert in ‘gewoon’ bos. 

Op sommige plekken nemen we daarom maatregelen om de grondwaterstand te verhogen. Dat doen we onder meer in Terworm, waar een aantal populieren in de buurt van de rioolwaterzuivering de bodem van het broekbos sterk uitdrogen. Bovendien voegen de populieren te veel voedingsstoffen aan de bodem toe. Door de populieren weg te halen, houden we het natte bos in stand, mét alle bijzondere planten en dieren die er leven. 

Zeggekorfslak

Zeggekorfslak

Slakkengang

Een van die dieren is de zeggekorfslak: een bijzonder landslakje dat leeft van de schimmels op moerasplanten. We helpen hem door het moerasbos vochtig te houden. Ook laten we meer licht op de bodem vallen. En we maken greppels en waterloopjes minder diep. 
De moeraszegge, de waardplant van de zeggekorfslak, krijgt daardoor meer groeimogelijkheden waardoor dit zeldzame landslakje een groter leefgebied krijgt.

Samen sterk voor natuur

De werkzaamheden in Terworm vinden plaats met steun van het Programma Natuur voor Natura 2000-gebieden, waarmee provincie en Rijk het herstel van kwetsbare natuurgebieden ondersteunen. Wil je meer weten over natuurherstel in Terworm of elders in het Geleenbeekdal? Kijk dan op onze projectpagina

Bianca de Craen
Bianca de Craen