Nieuwe broedlocatie voor oeverzwaluwen bij kerncentrale Borssele
Natuurmonumenten heeft een nieuwe oeverzwaluwenwand aangelegd in natuurgebied ’t Sloe. Daarmee probeert de natuurvereniging de huidige oeverzwaluwen populatie bij de Kaloot te verleiden om te komen broeden. Door recreatiedruk mislukken steeds vaker nesten bij de Kaloot. Een nieuwe locatie in ‘t Sloe moet de oeverzwaluw weer een toekomst geven.
Het is een vertrouwd beeld, ieder voorjaar vliegen oeverzwaluwen vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika naar de duinranden van de Kaloot waar ze hun nestholtes uitgraven. Doordat de Kaloot ook erg in trek is bij recreanten, dreigt de populatie oeverzwaluwen te verdwijnen.
Rust en voedsel
Met de aanleg van een kunstmatige oeverzwaluwenwand in het ‘t Sloe wordt geprobeerd de honkvaste oeverzwaluwen naar een andere plek te verleiden. “Een plek die op steenworp afstand ligt van de huidige locatie, waar ze rust en voedsel kunnen vinden”, vertelt boswachter Tijmen den Ottelander van Natuurmonumenten. “Voor de oeverzwaluwen is ’t Sloe bovendien een bekende locatie, ieder voorjaar zoeken ze het waterrijke gebied op om voedsel te zoeken. Het ontbrak er echter nog aan een geschikte broedlocatie. Die is nu gecreëerd.” De oeverzwaluwenwand is gefinanciërd via de subsidie Soortenbeleid van Provincie Zeeland.
Duikers
De oeverzwaluwenwand is opgebouwd met oude duikers, in de bovenste rij zijn 75 gaten geboord. Al deze gaten zijn opgevuld met leemzand, een plakkerige zandfractie die het voor de oeverzwaluw makkelijker maakt om een holte te graven. De nestgaten zijn georiënteerd op het noordoosten, zodat ze in het voorjaar en zomer niet te heet worden door de zon.
Monitoring
Rond maart arriveren de oeverzwaluwen weer terug in ons land. Via monitoring wordt in de gaten gehouden of de oeverzwaluwen de plek ook daadwerkelijk weten te vinden. Daarnaast worden uitgegraven nestholtes in de winterperiode voorzien van een verse laag zand, om de locatie aantrekkelijk te houden. Overigens is de oeverzwaluw niet de enige soort die mogelijk profiteert van de nieuwe wand. Ook ijsvogel en witte kwikstaart kunnen verwacht worden op de nieuwe locatie.