Ga direct naar inhoud
Nieuws

*Oud plan* Natuurbegraafplaats Nederheide

30 november 2021 | Ellen Luijks

Natuurmonumenten wilde natuurbegraven mogelijk te maken in de natuurgebieden Nederheide en Stippelberg. Deze plannen zijn in 2024 aangepast, met als grootste aanpassing ons puur op het gebied van de Stippelberg te richten.

bos

Op dit moment ligt ons nieuwe plan bij gemeente Gemert-Bakel ter beoordeling, samen met dat van andere gegadigden. Wij wachten geduldig op de beoordeling en het besluit. De laatste stand van zaken vind je op de projectpagina Natuurbegraafplaats Stippelberg

Het oude plan uit 2021 uitgelegd

Hieronder vind je informatie over het oude plan, waar ook Nederheide nog in meegenomen was.

Versterken van de natuur

Natuurmonumenten werkt in het bosgebied Stippelberg al zo’n 30 jaar aan het gevarieerder maken van het bos. De Stippelberg maakt deel uit van een omvangrijk bos met enkele heidegebieden. Natuurmonumenten heeft als toekomstdroom een groot natuurlijker bos met open plekken, poelen en corridors tussen de heidegebieden voor ogen. Daarmee wordt de natuurkwaliteit versterkt en neemt ook de belevingswaarde toe. 

Natuurmonumenten heeft de wens om de natuurwaarde in aangrenzende percelen in de Nederheide te versterken. We zien hiervoor kansen in combinatie met natuurbegraven. Natuurmonumenten werkt daartoe samen met Natuurbegraven Nederland om de gewenste ambitie te realiseren.

Natuurbegraven

Een natuurbegraafplaats is een deel van een natuurgebied waar mensen (of urnen) worden begraven. De natuurbegraafplaats blijft een openbaar toegankelijk natuurgebied. Er zijn geen grafstenen en de graven worden niet gemarkeerd. Het natuurgraf is onderdeel van de natuur. De graven kunnen alleen herkenbaar zijn aan een tijdelijke houten boomschijf met de naam van de overledene.

Door begraven in de natuur mogelijk te maken, kan een extra impuls gegeven worden aan het versterken van natuurwaarde van de bossen en heide en kunnen recreatieve voorzieningen verbeterd worden. Met natuurbegraven voorzien we eveneens in de behoefte van mensen om een  laatste eeuwigdurende rustplaats in de natuur te vinden. Daarmee  bieden we mensen ook de mogelijkheid om zelf bij te dragen aan het behouden, versterken en ontwikkelen van natuur in Nederland.
 

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter