Ga direct naar inhoud
Terug

Rondje Spiegelplas, bij Hilversum

Waar: Spiegelplas

Pad rond Spiegelplas
50 minuten
10 km
  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

Over de route

Met het weidse water, idyllische strandjes, spannende eilandjes en moerasbossen is de Spiegel- en Blijkpolderplas een paradijs voor veel mensen. Hier kom je echt even bij!

Ook water- en rietvogels voelen zich hier thuis. Neem de tijd om op één van de bankjes uit te kijken over het water. Misschien zie je de brilduikers, nonnetjes en krooneenden zwemmen of hoor je de rietzanger zingen. Het Rondje Spiegelplas (10 km) brengt je langs alle hoogtepunten van de Spiegel- en Blijkpolderplas. Je volgt de rode pijlen.

Door de (half)verharde paden is deze route goed begaanbaar voor scootmobielers, rolstoelgebruikers en wandelaars met rollators of buggy's. Aan het begin van de route ga je over de relatief steile Kooibrug. Mensen in een handbewogen rolstoel hebben waarschijnlijk hulp nodig om over deze brug met helling te komen. Geniet samen van toegankelijke natuur!

Waar kun je starten

Spiegelplas
Startpunt

Parkeerplaats bij de Kooibrug

Wat kom je onderweg tegen?

Genieten van de Spiegelplas

1. Ommetje Spiegelplas

Welkom bij de Spiegelplas!

Zin om gelijk een blik over de plas te werpen? Maak dan even een omweg via het Ommetje Spiegelplas (400 meter). Dit halfverharde schelpenpad is ook geschikt voor mensen in een scootmobiel of rolstoel met begeleiding.

De geheimen van dood hout

2. Moerasbos

Rondom de Spiegel- en Blijkpolderplas zie je moerasbossen. Deze bosjes horen echt thuis in Hollandse laagveengebieden. Ze bestaan vooral uit wilgen, berken en elzen. Moerasbos wordt niet aangeplant en is dus een echt oerbos.

Misschien is het je al opgevallen dat in het moerasbos op sommige plekken dood hout ligt. De boswachters van Natuurmonumenten laten dit hout niet zonder reden liggen. Dode bomen hebben niet veel voedingsstoffen, maar wát ze hebben komt gedurende een lange periode vrij. Beetje bij beetje! Precies genoeg voor mossen, paddenstoelen en sommige planten. Samen met alle beestjes, die het hout ook als verstop- of woonplek gebruiken, zorgen zij ervoor dat de boom langzaam wordt omgezet tot vruchtbare grond.
 

Helder water Spiegelplas
Driehoeksmossel

3. Groot strand

Verborgen achter moerasbos ligt hier het Groot strand Googpad. Kijkje nemen? Via het bospaadje kom je vanzelf bij het grote witte zandstrand aan de plas. Met nat weer is het pad te drassig voor rolstoelen en scootmobiels.

Ooit was de Spiegel- en Blijkpolderplas een drassig laagveengebied. Na de ontginning en turfwinning werd hier zand gewonnen. Daarom is het op sommige plekken wel 45 meter diep. Het kristalheldere water dankt de plas onder meer aan driehoeksmosselen (zie foto rechts). Deze weekdieren filteren de algen.

Vlak na het Groot Strand staat langs de route een comfortabel bankje om uit te rusten of van de omgeving te genieten.
 

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • De hele route is verhard of halfverhard (asfalt, stevig schelpenpad)
    • Er zijn meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen, waaronder vlakbij bij het startpunt op parkeerplaats De Kooi
    • Je volgt de rode pijlen (route markering).
    • Aan het begin van de route ga je over de relatief steile Kooibrug. Wij adviseren rolstoelgebruikers om een begeleider mee te nemen.
    • Langs de route staan verschillende banken, met opstelruimte voor een rolstoel. 
    • Restaurant Het Spieghelhuys is - door middel van een oprijplaat - toegankelijk voor mensen in een rolstoel
    • In Het Spieghelhuys is geen rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig
  • Wandelen op wegen en paden

  • Fietsen op aangewezen fietspaden

  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

  • Bestemmingsverkeer

    Het Googpad is toegankelijk voor wandelaars, fietsers, loslopende honden en mensen in een rolstoel of scootmobiel. Auto's zijn in principe niet toegestaan, maar je kunt wel bestemmingsverkeer tegenkomen.
  • Strandje Spiegelplas