Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start werkzaamheden Maasbos

15 augustus 2024 | Lysan Wolf

Op de steile hellingen van het Maasbos vindt periodiek en perceelsgewijs hakhoutbeheer plaats. Iedere 5 tot 8 jaar worden bomen en struiken perceelsgewijs afgezaagd, zodat er een bos van verschillende leeftijden ontstaat en daardoor de grotere soortenrijkdom aan planten en dieren behouden blijft.

Maasbos gezien vanaf de Maas

Perceelsgewijs

Op bovenstaande foto zie je delen met hoge begroeiing, en delen met lagere begroeiing. Daaraan zie je goed dat het hakhoutbeheer in het Maasbos perceelsgewijs plaatsvindt. Door de plekken waar gewerkt wordt op deze manier af te wisselen, ontstaat bos van verschillende leeftijden. Op onderstaande foto is in geel aangegeven welke delen van het bos dit jaar worden vrijgemaakt. Over 5 tot 8 jaar zijn weer andere percelen aan de beurt. 

Vlindercorridor 

Aangrenzend aan het Maasbos, achter d'n Observant, ligt een belangrijke vlindercorridor die bijna helemaal is dichtgegroeid. Een vlindercorridor is een doorgang voor vlinders. Deze insecten trekken niet door bos, maar fladderen op open plekken waar struiken en bloemen bloeien. Om te zorgen dat de vlinders weer van de Vlaamse kant van de berg en van de Jeker  richting de Maas kunnen trekken en zo hun leefgebied kunnen vergroten, maken we de corridor weer open. 

Vanuit het Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden zijn er financiële middelen beschikbaar om de doorgang te herstellen. Om deze open plek komt bovendien een vaste omheining, een hek. Zo kunnen we er schapen en geiten plaatsen die door begrazing de begroeiing laag houden. Dat zorgt ervoor dat de corridor ook op de lange termijn open blijft. 

 

 

vlindercorridor Maasbos

Biodiversiteit

De werkzaamheden in het Maasbos zijn nodig om de biodiversiteit in stand te houden en om de veiligheid voor bewoners aan de Lage Kanaaldijk te kunnen garanderen. Wanneer er geen werkzaamheden plaatsvinden, ontstaat er een dicht bos  Er valt steeds minder licht op de bodem, waardoor plantensoorten verdwijnen. Om de biodiversiteit zo hoog mogelijk te houden, kappen we de helling perceelsgewijs vrij. Een groot deel van het hout wordt afgevoerd, een deel blijft liggen. Insecten gebruiken dit dode hout om in te schuilen of leggen er hun eitjes in. Zo komt er meer lichte op de bodem en vormt zich een bos bestaande uit bomen van verschillende leeftijden. Zo zorgt deze vorm van beheer voor het behoud van soorten die traditioneel in dit bos voorkomen. 

Veiligheid

De wortels van de begroeiing dringen door tot in de kalkrotswanden. Wanneer er geen werkzaamheden worden gedaan dreigen delen van de kalkrotswand te worden gespleten.. De helling is zo steil dat vallende rotsblokken een direct gevaar vormen voor de huizen aan de Lage Kanaaldijk. Zieke en/of dode bomen zijn ook een groot gevaar voor deze woningen. Het reguliere perceelsgewijze hakhoutbeheer draagt daarom direct bij aan de veiligheid van de bewoners van de huizen aan de Lage Kanaaldijk. 

Planning en materieel

Het hakhoutbeheer wordt de laatste twee weken van augustus en de eerste twee weken van september uitgevoerd. Omdat de locatie moeilijk te bereiken is, doen we dat met groot materieel. Een grote kraan tilt de gevelde bomen van de helling over de huizen naar de weg. De Lage Kanaaldijk zetten we ter hoogte van de werkzaamheden tijdelijk af. Bewoners zijn hierover geïnformeerd. 

 

werkzaamheden Maasbos 2006

Werkzaamheden Maasbos 2006

Meer weten?

De werkzaamheden maken deel uit van de N2000-natuurherstelwerkzaamheden. Je leest er hier meer over.

Bekijk deze webpagina als je meer wilt weten over het hoe en waarom van hakhoutbeheer.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht