Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute naar Vogelobservatorium Tij, Haringvliet

Waar: Scheelhoek

Vogelobservatorium Scheelhoek
30 minuten
1,5 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Aan de rand van het vogelreservaat Scheelhoek, aan het Haringvliet, hebben Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten een reuzenei 'gelegd': vogelobservatorium Tij. Dit bijzondere eivormige vogelobservatorium is in april 2019 geopend in het kader van het Droomfonds Haringvliet . Via een pad met doorkijkjes, vlonders en sporen van ree en bever kom je in vogelobservatorium Tij uit. Kom hier genieten van de vogelrijkdom van het Haringvliet!

Kans op hoogwater

Tij kun je op eigen gelegenheid bezoeken. Breng je een bezoek, bijvoorbeeld in het najaar, winter of vroege voorjaar, zorg dan dat je vooraf controleert of Tij bereikbaar is. Bij hoge waterstanden loop het pad gedeeltelijk onder water. Je kunt dan beter laarzen aantrekken. Waterstanden kun je vooraf bekijken op de site van Rijkswaterstaat (kies op de kaart de locatie Hellevoetsluis).

Praktisch

•    Honden mogen hier niet mee

•    Het pad is onverhard 

•    Check jezelf na afloop altijd op teken

 

Waar kun je starten

Scheelhoek
Startpunt

Parkeerplaats Vogelobservatorium Tij

Wat kom je onderweg tegen?

Bijenhotel

1. Bijenhotel 

Langs het pad zie je her en der braam, duindoorn, vlier en wegendoorn. In het najaar zijn de bessen van deze struiken voedsel voor vogels, in het voorjaar en in de zomer bieden de bloemen nectar en stuifmeel aan allerlei insecten, zoals wilde bijen. Wilde bijen hebben geen groot gezamenlijk nest, zoals de honingbij, maar leggen in hun eentje eitjes in een kleine holte. Een bijenhotel is daarvoor een ideale plek. Dit bijenhotel is gesponsord door Stichting Omloop Goeree-Overflakkee.

 

Tij-trapje naar moeras
Bevers zijn bijzonder kundige bouwmeesters.

2. Van duin naar moeras

Wie hier even de tijd neemt en op het bankje gaat zitten, ziet dat je je hier bevindt op de overgang van een duin- naar een moerasgebied. 



De trap naast de bank leidt naar een vlonderpad dat door moerasgebied gaat, waar soorten als roerdomp, baardmannetje, rietgors en ook de bever zijn te vinden. Het gebied staat onder invloed van het Haringvlietwater. Is de afvoer van de Nederlandse rivieren heel groot, dan is dat ook te merken op het Haringvliet. Het water kan dan niet snel genoeg naar zee worden geloosd, waardoor het waterpeil stijgt. Vandaar dat het kan gebeuren dat het water hier tot boven de vlonder stijgt en Tij tijdelijk niet bereikbaar is.

Oeverzwaluwen bij natuurlijke nestwand
Oeverzwaluwwand Tij

3. Oeverzwaluwwand

Wanneer je de tunnel van Tij binnenloopt, zie je links een inham met twee kijkgaten. Hier heb je niet alleen een mooie blik op het spectaculaire eivormige gebouw, maar ook op de oeverzwaluwwand, waar vanaf eind april oeverzwaluwen hun nesten maken. Blijf in het voorjaar hier eens wat langer staan en zie de zwaluwen af en aan vliegen met voedsel voor hun kroost.

 

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda