Ga direct naar inhoud
Terug

Fiets of wandel het Polderpad over het Rotterdams platteland, start Beheerboerderij Schiebroekse Polder

Waar: Rotterdams platteland

Polderpad Rotterdams platteland
41 minuten
8,11 km

Over de route

Het Kralingse Bos, de Rotte, het Park bij de Euromast. Rotterdam kent vele mooie groene plekken en daar is nu een bijgekomen! We noemen dit: het Rotterdams platteland. Wandel en fiets over het Polderpad langs poldersloten met bloemen, vlinders en vogels in de wei. Geniet van weidse uitzichten, met op de achtergrond altijd de skyline van jouw eigen wereldstad. Beleef jouw eigen platteland. Boer en boswachter heten je van harte welkom!

Beleef jouw eigen platteland bij de stad

Rotterdam, Lansingerland en Delft zijn een groot groengebied én prachtig fiets- en wandelpad rijker. Na jarenlange inzet van boswachters, boeren, vrijwilligers, gemeenten en organisaties is het Rotterdams platteland officieel klaar. Het gebied van 400 ha (600 voetbalvelden) is opnieuw ingericht voor natuur, landbouw en recreatie. Dat betekent dat vernieuwende vormen van landbouw hier samengaan met struinroutes, fietspaden én een plek voor vele soorten dieren en planten. Kortom: meer plek om te genieten, voor dier én mens.

Fiets of wandel het Polderpad

Het Polderpad ligt tussen de rivieren de Rotte en de Schie en verbindt de polders aan de noordkant van de stad met de Rotterdamse parken. Zo wordt het voor mensen uit de stad makkelijk om te genieten van het eigen platteland.

De boswachters van Natuurmonumenten nemen je mee met deze route langs het Polderpad. Je kunt het Polderpad wandelen of fietsen, wat jij leuk vindt!

Onderweg bekijk je filmpjes met een boer, boswachter, landschapsarchitect, Herenboer, of weidevogelteller. Zij vertellen je alles over dit bijzondere eeuwenoude cultuurlandschap vlakbij de stad.

Waar kun je starten

Rotterdams platteland
Startpunt

Rotterdam, Herenboeren de Vlinderstrik

Wat kom je onderweg tegen?

Herenboeren De Vlinderstrik Albert Boersen
Trekker Schiebroekse Polder
Patrijs

1. Start: Beheerboerderij Schiebroekse Polder

Wat ontzettend leuk dat je deze route gaat ontdekken. We starten onze route in de Schiebroekse Polder. Een polder met weilanden, vochtig hooiland en akkers waar natuur en landbouw hand in hand gaan.

In het beheer van een deel van de polder werken de boswachters van Natuurmonumenten samen met de coöperatie Herenboeren De Vlinderstrik. Herenboeren De Vlinderstrik is een coöperatie van 200 gezinnen die gezamenlijk één boer in dienst nemen die groenten, fruit en vlees voor hen produceert. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerflora de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden.

De boerderij aan het eind van het Polderpad wordt gedeeld met 'Rotterdam de boer op!', een beweging van meer dan 20 organisaties die werken aan meer biodiversiteit op het Rotterdams platteland, natuurinclusief eten gemakkelijk verkrijgbaar in de stad en een eerlijke prijs voor de boeren.

Wil je meer weten over hoe de Herenboeren te werk gaan? Bekijk de video voor het filmpje met voorzitter Romana Thijm!

Picnic - Voedselbos Schiebroekse Polder
Proef de natuur

2. Voedselbos Schiebroekse Polder

Hier, aan de rand van metrohalte Rodenrijs, is begin 2022 de start gemaakt met de aanplant van een voedselbos! Tientallen klanten, collega’s en partners van online supermarkt Picnic hebben samen met boswachters van Natuurmonumenten en coöperatie Ondergrond 1500 bomen geplant. De komende tijd worden er notenbomen, vruchtenstruiken en overige eetbare planten aangeplant. Het uitgangspunt van dit voedselbos is educatie. Daarnaast staat het vergroten van de biodiversiteit centraal: kleine zoogdieren, vogels en insecten vinden straks een thuis in het bos.

Picnic en Natuurmonumenten zijn beide partner in het droomfondsproject 'Rotterdam de boer op!'. Samen werken meer dan 20 partners - dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij - aan lokale, natuurinclusieve producten in de winkelschappen, een landschap vol biodiversiteit rondom de stad èn een eerlijke prijs voor de boer. De komende jaren worden er nog duizenden bomen geplant op het terrein van twee hectare groot. Natuurmonumenten stelt samen met samenwerkingspartner gemeente Rotterdam de grond beschikbaar.

Ben je benieuwd naar waarom Picnic een voedselbos aanlegt en wat ze ermee gaan doen? Bekijk de video voor het verhaal van Marjolein van den Blink.

Boswachter Maurice Kruk voor Melkschuur Zuidpolder
Werkdag vrijwilligers  Melkschuur Zuidpolder hooien van de heuvels

3. Melkschuur Zuidpolder

Deze karakteristieke houten melkschuur is in 2016 in oude luister hersteld en was op dat moment de allereerste plek op het Rotterdams platteland die te bezoeken was. Inmiddels is de melkschuur de uitvalsbasis voor de groep Natuurmonumenten-vrijwilligers die elke donderdag enthousiast aan de slag gaan met beheerwerkzaamheden in de polders. 

In de wilde bloementuin kun je zelf op zoek gaan naar wilde bloemen, vlinders en vogels. Zoek hier waterbeestjes in de poldersloten of laat je verwonderen over de fladderende vlinders en zoemende bijen in de wilde bloementuin.

Bekijk de video en wandel samen met boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten de wilde bloementuin in.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes