Ga direct naar inhoud
Nieuws

ProRail voert onderzoek uit in Polder Noord-Kethel

29 juli 2024 | Natascha Hokke

Door weidevogelgebied Polder Noord-Kethel ligt een spoorbaan. Daarover rijden dagelijks treinen tussen Delft en Schiedam. ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland en doet deze zomer onderzoek in dit gebied. Het onderzoek begint na afloop van het broedseizoen en duurt van 5 augustus tot medio september.

trein naardermeer

Waarom doet ProRail onderzoek?

Het aantal reizigers en goederen over het spoor groeit. In de toekomst verwacht ProRail meer, snellere, langere en zwaardere treinen. Om deze groei mogelijk te maken, zijn stabiele spoordijken van groot belang. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op de vraag of de ondergrond van de spoordijk stabiel en stevig genoeg is, mede gelet op de verandering van het klimaat. 

Waarom juist hier?

Het onderzoek wordt uitgevoerd op het maaiveld naast het baanvak, waar de bodem uit veen bestaat. Dat maakt de locatie een geschikt referentiegebied, omdat deze ondergrond op veel plekken in Nederland voorkomt. Natuurmonumenten is beheerder van weidevogelreservaat Polder Noord-Kethel. Het broedseizoen is afgelopen en daarom heeft Natuurmonumenten toegang verleend tot Polder Noord-Kethel. 

Meer informatie

Het onderzoek levert geen hinder op voor bezoekers. In 2025 wordt het in dezelfde periode herhaald. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met TU Delft, Deltares en ProRail. 

Meer informatie is te vinden op Onderzoek baanstabiliteit | ProRail

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter