Proef met circulair fietspad in natuurgebied Planken Wambuis
Natuurmonumenten en KWS doen samen een proef voor de ontwikkeling van een circulair fietspad in natuurgebied Planken Wambuis bij Ede.
We weten allemaal dat fietsen duurzamer is dan autorijden. Maar wist je ook dat de duurzaamheid van het fietsen nog verder kan worden vergroot door een fietspad in te richten op basis van circulaire technieken? Dit houdt in dat zo weinig mogelijk grondstoffen worden verbruikt en grondstoffen worden hergebruikt.
250 meter proefvak
Op een circa 250 meter lang proefvak in natuurgebied Planken Wambuis freest KWS de oude graluxlaag (natuurlijk halfverharding materiaal) van het fietspad om dit vrijgekomen materiaal vervolgens als bouwstof her te gebruiken. Na bewerking met een kleine hoeveelheid natuurlijke toevoegingen, zoals leem, wordt het materiaal gemengd en verdicht om zo het nieuwe fietspad te vormen.
Besparing op bouwstoffen en lagere CO2-uitstoot
Door het vrijgekomen materiaal om te zetten naar secundaire bouwstoffen, hoeft er veel minder ‘nieuw’ zand en grind gewonnen en getransporteerd te worden naar de bouwlocatie door zware voertuigen. Deze circulaire manier van werken zorgt voor een enorme besparing op bouwstoffen en leidt tot een lagere CO2- en fijnstofuitstoot. KWS test de komende jaren de levensduur van dit circulaire fietspad.
Duurzaamheidsmissie KWS
KWS, onderdeel van één van Nederlands grootste bouwconcerns VolkerWessels, heeft als duurzaamheidsmissie 100% circulaire infrastructuur in 2040 en maximaal bijdragen aan een betere levenskwaliteit. De wegenbouwer wil een positieve bijdrage leveren aan onze maatschappij, onder meer door te investeren in de ontwikkeling van duurzame en circulaire technieken en producten.
Boswachter Siard de Meyer: “We zijn door KWS benaderd met de vraag of zij een test mogen uitvoeren bij een stuk fietspad in ons natuurgebied Planken Wambuis. Uiteraard werken we graag mee aan het verduurzamen van fietspaden in onze natuurgebieden door middel van circulaire technieken.”