Gebiedsvisie Oudemirdumerklif en de Rijsterpolder
In het open vlakke landschap van de provincie Fryslân is de landstreek Gaasterland een vreemde eend in de bijt. Het is hier glooiend en bosrijk en de bodem bestaat niet uit klei of veen maar grotendeels uit voedselarm zand. Natuurmonumenten beheert in Gaasterland drie natuurgebieden: het Lycklamabos, het Oudemirdumerklif en de Rijsterpolder. Voor deze laatste twee gebieden is er een lange termijn visie vastgesteld.
Voor alle terreinen die Natuurmonumenten in beheer heeft, stelt de organisatie gebiedsvisies op. Hierin worden het toekomstige beheer en de inrichtingsmaatregelen beschreven.
Download hier de gebiedsvisie van 2021-2039 voor het Oudemirdumerklif en de Rijsterpolder.
Een klifhelling in Friesland
'Eén van de mooiste en interessantste plekjes van ons vaderland’, zo omschreef Jac. P Thijsse het Oudemirdumerklif na zijn eerste bezoek in 1912. In die tijd beukten tijdens zuidwesterstormen de hoge golven van de Zuiderzee nog tegen de loodrechte klifwand aan. Inmiddels is er veel veranderd. De Zuiderzee is IJsselmeer geworden en zelfs bij de ruigste weersomstandigheden reikt het water niet meer tot aan het klif. Het zandstrand tussen meer en klif is veranderd in een grasland. Mooi en interessant is het gebied echter nog altijd. Het grasland staat in juni vol orchideeën, de klifwand herbergt een kolonie oeverzwaluwen en in de schemering kan je zomaar een das tegenkomen. En dan is er nog het schitterende uitzicht over het weidse IJsselmeer. Voor velen is een vakantie in Gaasterland niet compleet zonder een keer vanaf het uitzichtpunt naar de einder te hebben getuurd.
Natuurrijke weilanden en akkers
De geschiedenis van Natuurmonumenten met het Oudemirdumerklif gaat al bijna een eeuw terug. In 1927 lukte het onze vereniging dankzij particuliere giften om de klifhelling te verwerven. Onze geschiedenis met de Rijsterpolder, het andere gebied dat in deze visie centraal staat is veel korter. We kregen deze weilanden en akkers ten oosten van het dorp Rijs in 2004 via een erfenis in bezit. De komende jaren willen we de Rijsterpolder ontwikkelen tot een gebied waar landbouw en natuur hand in hand gaan.
Samen met de omgeving
Het schilderachtige landschap van Gaasterland is gevormd door de ijstijden en de Zuiderzee, maar zeker ook door de mensen die er woonden en wonen. Dankzij het graven van poelen, het opwerpen van tuunwallen en het aanplanten van houtwallen en bossen is er een enorm gevarieerd landschap ontstaan. Ook voor het behoud ervan nemen de mensen van Gaasterland een centrale rol in.
Samen met enthousiaste pachters met oog voor natuur willen we de diversiteit aan dieren en planten in onze gebieden vergroten. Bij ontwikkelingen die het landschap bedreigen, zoals de zandwinning in het IJsselmeer, trekken we samen op met de bewoners in de streek. Daarnaast willen we er samen met partners in de omgeving voor zorgen dat de vele bezoekers op een natuurvriendelijke manier maximaal kunnen genieten van al het moois dat Gaasterland te bieden heeft.