Ga direct naar inhoud
Terug

Gedichtenroute Henriette Roland Holst

Waar: Oude Buisse Heide

Gedichtenroute Henriette Roland Holst
1 uur 40
5 km

Over de route

Wandel door het gebied waar Henriette Roland Holst haar inspiratie opdeed. Onderweg kom je een aantal van haar gedichten tegen.

De route is aangegeven met rode pijlen.

Waar kun je starten

Oude Buisse Heide
Startpunt

Parkeerplaats Oude Buisse Heide

Wat kom je onderweg tegen?

1. Badhuis

We nemen meteen wat 'dichterlijke vrijheid': ga op dit punt even de route af, richting het Atelier (lichtblauwe pijlen). Dan zie je vrij snel aan uw rechterhand een replica van het badhuisje van Henriette Roland Holst met informatie aan de binnenzijde. Vanuit hier kun je ervaren waar het badhuisje van Henriette gestaan heeft en hoe het eruit zag. Henriette ging graag zwemmen in de zwemvijver verderop. Die is nu beschermd natuurgebied, dus zwemmen kan tegenwoordig niet meer. Loop weer terug naar de gedichtenroute en vervolg je weg.

2. Annahoeve

Aan de rechterzijde staat de Annahoeve. De moeder van Henriette Roland Holst heette Anna. Deze boerderij is naar haar vernoemd. De grond van dit perceel is van Natuurmonumenten, maar een particuliere eigenaar bewoont het huis. Deze boerderij is vroeger als tweede boerderij op de Oude Buisse Heide gebouwd en was een bron van inkomsten voor de eigenaar. Een boer pachtte de grond en hield er melkkoeien, legkippen en varkens in combinatie met kleinschalige tuinbouw.

3. Het bos in

Bij het houten 'Praothuis' duiken we het bos in. Je ziet hier allerlei soorten bomen: grove den, Amerikaanse eik, berk en spar. Dit bos is ooit geplant voor houtproductie. Natuurmonumenten wil hier in de toekomst nog regelmatig een aantal bomen kappen, om zodoende ruimte te geven aan jonge bomen die hier van nature voorkomen. Hierdoor zal er een natuurlijker bos met een grotere diversiteit aan planten en dieren ontstaan. 

Zwarte specht

Let tijdens je wandeling ook goed op vogels in het bos, misschien zie je wel een grote zwarte vogel met felrood 'hoedje' wegvliegen van een boom: de zwarte specht! Het is de grootste spechtensoort van Nederland, ook al doet de naam van zijn 'neef' de grote bonte specht anders vermoeden. Maar met zijn ruim 40 centimeter is de zwarte specht duidelijk groter dan de grote bonte specht die 'slechts' 25 centimeter groot is.

Praktische informatie

  • Herberg 't Pannehûske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda