Dankzij burgerinitiatief bruggetje Kerkepad vernieuwd
“Zelfs met de kinderwagen kun je hier veilig overheen”, Cees Gommers vertelt trots over het Kerkepad op Wallsteijn, een mooi voorbeeld van burgerinitiatief en herstel van cultuurhistorie. Samen met boswachters Natuurmonumenten en vrijwilligers uit het dorp vernieuwde hij dit pad en zorgt sindsdien voor het onderhoud.
‘Dat slingerend bospadje moest er komen’
Via het Kerkepad liep het kunstenaarsechtpaar Roland-Holst samen met hun gasten van de Oude Buisse Heide naar het dorp Achtmaal. Ook kinderen gingen erover naar school, ouderen naar de kerk en de bakker gebruikte het om brood te bezorgen. Cees: “Maar het pad liep vroeger deels door de akkers en daar waren boeren niet altijd van gediend. Toen ik met pensioen ging, dacht ik: dat padje moet in het bos komen, want het is hier ‘veuls te schoon’ (mooi). En het mooist is wanneer het slingert, langs de bomen en grote varens. Ik ging met mijn idee naar de toenmalige gebiedsmanager en mocht het pad ontwerpen en aanleggen. Ik kreeg alle medewerking: van Natuurmonumenten en dorpsgenoten. Het zand kwam uit een parkeergarage in Achtmaal die werd verbouwd tot ondergrondse schietbaan voor het gilde”.
In 2011 was het Kerkepad klaar en sindsdien zorgt Cees samen met vrijwilligers en boswachters ervoor dat pad en bruggetjes begaanbaar blijven. “Dat doe ik graag, ik heb er een speciaal hart voor, ook omdat ik in het witte huis vlakbij het Kerkepad ben opgegroeid.”
Natuur, geschiedenis en turfvaart
“Zo mooi als je hier bezig bent: reeën komen nieuwsgierig vlakbij en met de wandelaars heb je altijd wel een leuk gesprek.” Velen kennen Cees, dat blijkt als we met hem over het Kerkepad lopen. Met boswachter Donald wijst hij twee kinderen op een uilenbal: “Kijk, hier zie je nog het restant van een muis”. De kinderen horen bij een mevrouw die nu de bewoner is van het witte huis waarin Cees opgroeide. Ze beaamt: “Ja, het is hier zó mooi!”
We lopen richting het bruggetje over de turfvaart. Cees: “Dit ‘vonderke’ is tevens de scheiding tussen de landgoederen Oude Buisse Heide en Wallsteijn. Vroeger werd hier veel turf gestoken, de vaart was breder en paarden liepen aan weerszijden om de trekschuit vol turf er doorheen te trekken. Mijn passie voor deze geschiedenis begon tijdens mijn militaire diensttijd in Den Haag. Daar zag ik in het Literatuurmuseum een boek over de Oude Buisse Heide. Een medewerker heeft stukken gekopieerd, die ik nog steeds lees en gebruik als ik gevraagd wordt om een rondleiding te geven.”
In samenwerking met de gemeente Achtmaal
Het Kerkepad loopt vanuit de Oude Buisse Heide helemaal tot in Achtmaal. Cees: “Daarvoor kregen we alle medewerking van de dorpsraad. We hebben er een heel rondje van gemaakt: door het bos, langs de kerk, de landgoederen en het Pannehûske, want gezelligheid hoort erbij”. Een ander bruggetje, vlakbij de Buntweg is zojuist vernieuwd. “Hier kun je weer met gerust hart overheen. Vrijwel wekelijks zijn we bezig met het onderhoud en van de gemeente Achtmaal hebben we zelfs een bladblazer gekregen. Ook overhangende bramen moeten we vaak snoeien en op sommige plekken brengen we nieuw zand op. En ondertussen hoor je de spechten tegen de bomen tikken, ze zijn net als wij hard aan het werk, één met de natuur. Zo bijzonder, ik blijf dit hopelijk nog heel lang doen.”
Geniet van deze prachtige wandeling door natuur en cultuur en loop de Kerkepad route (3,5 km) vanaf de kerk van Achtmaal, ‘t Pannehûske of de parkeerplaats op de Oude Buisse Heide. Onderweg kun je meer lezen over het Kerkepad en zie je een aantal gedichten van Henriette Roland-Holst die weer onderdeel zijn van een andere wandeling: de Gedichtenroute.
Kijk hier voor meer info:
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/oude-buisse-heide/route/wandelroute-kerkepad-oude-buisse-heide