Ga direct naar inhoud

Buisse Hoeve kloppend hart van de Oude Buisse Heide

Geen plek is zo intiem en verrassend als de Oude Buisse Heide. Wandelend op de zandpaden, door paarse heide, langs beuken en knotbomen als levende monumenten. Het is de natuur waar Vincent van Gogh zijn jeugd doorbracht. De plek waar kunstenaarsechtpaar Roland Holst tal van bekende kunstenaars en politici ontving. En nog steeds is de Oude Buisse Heide inspirerend terrein. Komende tijd maakt Natuurmonumenten de monumentale hoeve klaar voor de toekomst.

Landgoed Oude Buisse Heide

Komende periode verbouwen we de monumentale Buisse Hoeve op het landgoed. Het rijksmonumentale pand wordt het kloppend hart van Beheereenheid West-Brabant van Natuurmonumenten. Vanuit hier worden nieuwe hoofdstukken toegevoegd aan het verhaal van de Oude Buisse Heide.

Met de herontwikkeling van de Oude Buisse Hoeve tot beheerkantoor grijpen we de unieke kans om een geheel rijksmonumentaal ensemble in eigen beheer te houden. We krijgen een goed functionerend kantoor voor de eigen collega’s en een beleefbare erfgoedplek van waaruit dit literaire landgoed weer publiek toegankelijk wordt, met de mogelijkheid voor nieuwe verhalen en verbetering van routes.

De Buisse Hoeve was van oudsher de plek van waaruit het landgoed Oude Buisse Heide beheerd werd. In de periode dat het in bezit was van Henriëtte Roland Holst was het ook een plek voor inspiratie, rust en ontvangen van bezoek. De verschillende lagen van de sociale geschiedenis van de Turfvaartse landgoederen, de cultuurgeschiedenis van de familie Roland Holst en het belang van de bijzonder natuur van de Oude Buisse Heide versmelten hier naadloos tot één verhaal. Een verhaal dat meer aandacht verdient en gaat krijgen in de huidige herbestemming van de Hoeve en de toekomstige herontwikkeling van het erf.

Beschermd monument

De Buisse Hoeve is beschermd als monument. Sinds 1945 is Natuurmonumenten eigenaar van de Oude Buisse Heide in Achtmaal. Het landgoed strekt zich uit over ruim 200 hectare natuur. Jaren geleden zijn de agrarische activiteiten vanuit de Buisse Hoeve gestopt en moest de vereniging op zoek naar een nieuwe invulling voor dit rijksmonumentale pand. Hierbij zijn er veel zaken om rekening mee te houden. De panden en het erf moeten aansluiten op de aanwezige cultuurhistorische waarden. Maar er zijn ook allerlei praktische overwegingen die meegenomen zijn. Zo bestaat hier wonen en recreëren naast elkaar en moet er vanuit deze plek simpelweg ook gewoon gewerkt worden om alle omliggende natuurgronden te beheren.

Ontmoetingsplek

Naast de verbouwing tot kantoor, wil Natuurmonumenten een ontmoetingsplek voor bezoekers maken. De ruimte pal naast de Herenkamer wordt ingericht tot publieke ruimte waar mensen meer leren over de Oude Buisse Heide en haar voormalige bewoners. Natuurmonumenten wil het landgoed eer aandoen. Bezoekers kunnen terecht  met vragen en we willen mensen op een interactieve manier meenemen in de natuur en het kunstzinnige karakter van de Oude Buisse Heide.

Aan inzet van de boswachters en vrijwilligers geen gebrek, maar om dit initiatief écht tot een groot succes te maken, heeft Natuurmonumenten financiële steun nodig. Daarom hebben we een actie opgezet om de ontmoetingsruimte mogelijk te maken. We hopen op steun van onze omgeving, leden en partners om dit te laten slagen.  Klik hier voor meer informatie over doneren aan dit project.

 

Landgoed Oude Buisse Heide vergaderen

De Buisse Hoeve en Herenkamer

De Buisse Hoeve en Herenkamer.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid