Op weg naar een gevarieerd bos bij de Kriekelareduinen
Overal waar je kijkt zie je lange staken. De bomen zijn even oud en van één soort: de den. Deze dennen stammen uit de tijd dat alles nog draaide om houtoogst. Vanwege de snelle en rechte groei werden deze boomsoorten uit Noord-Amerika gehaald. De dennen bleken uiteindelijk andere boomsoorten te gaan overheersen. Het bladerdek van Amerikaanse soorten is zo dicht dat het te donker wordt op de bosbodem. Jonge boompjes hebben geen schijn van kans.
Natuurmonumenten heeft juist als doel om een gevarieerd natuurgebied te maken dat interessant is voor nog meer dieren en planten. Daarom zijn we komende periode bezig met werkzaamheden. Want de zee- en Corsicaanse den bepalen hier nog steeds het beeld.
Om nieuwe bomen en struiken een kans te geven, wordt de bovenste laag van naalden die de bodem verstikt en verzuurd, weggehaald. Zaadjes die daaronder in de grond zitten, krijgen dan weer kans te kiemen. Natuurmonumenten zorgt ook voor zonnige plekjes door bomen om te duwen. Met meer dood hout in het bos en wat zonlicht, komen er meer bosvlinders en andere insecten wat weer eten is voor vogels en kleine zoogdieren.
Dood hout doet leven
Voor een gezond bos is het belangrijk dat er voldoende dood hout is. Zwammen, insecten en micro-organismen leven hiervan. Het rottende hout geeft voedingsstoffen af en draagt zo bij aan een gezonde bodem. Daarom laat Natuurmonumenten de stammen in het bos liggen.