Ga direct naar inhoud
Terug

Klompenpad Oldenaller

Waar: Oldenaller

Voorjaarsbloeiers bij kasteel Oldenaller
2 uur 39
8 km

Over de route

Ontdek het mooie buitengebied van Putten op en rondom landgoed Oldenaller. Wandel over dit klompenpad door kasteelbos, over boerenland, langs houtwallen, wilde bloemen, beken en over heide. Ervaar de rust van een eeuwenoud landgoed. De afwisseling van cultuur en natuur bepaalt hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Je wandeling start bij de Broekermolenweg nr. 7 in Putten. Volg de bordjes met het klompenpad-logo, een wit klompje tegen een rode achtergrond.

Waar kun je starten

Wandelen op Oldenaller
Startpunt

Melktap 't Melkboertje, Broekermolenweg 7

Wat kom je onderweg tegen?

1. Schuitenbeek en Allermolen

De Schuitenbeek vormt de historische begrenzing van de polder Arkemheen.  Deze beek voert het water om de polder heen af richting het Nuldernauw. De Allermolen stond aan het begin van deze beek en was oorspronkelijk een door waterkracht aangedreven korenmolen. In Putten stonden voorheen minstens vier korenmolens. In de tijd van leenheren en horigen leverde het bezit van een molen veel geld op. De leenheer eiste van zijn ondergeschikten dat ze hun graan in zijn molen lieten malen. Nadat dit recht op een gegeven moment verviel voor de Allermolen en de molen vervolgens in een storm omwaaide, is hij niet meer hersteld. 

Kasteel Oldenaller

2. Kasteel Oldenaller

Oldenaller ligt op de overgang van twee landschapstypes. In het open landschap van de veenweide- ontginningen vormen sloten de kavelgrenzen en is het grondgebruik grasland. Het veel meer besloten kampenlandschap heeft een gevarieerder grondgebruik. Op hogere delen, veelal zandig van ondergrond, liggen de akkers. Op de lagere en daardoor natte delen komen van oudsher grasland, rabattenbosjes en heideveldjes voor. Het park van kasteel Oldenaller is dwars over deze landschappen aangelegd. In het park zijn zowel de oude strakke, als de latere landschappelijke aanleg - een ontwerp van KG Zocher - te herkennen.

Reigerkolonie

3. Reigerkolonie

Het kasteelbos van het landgoed is al heel lang broedplaats van een blauwereigerkolonie. Blauwe reigers nestelen hoog in bomen. Aangevlogen vanaf de Zuiderzeekust was dit vroeger het eerste bos dat deze statige vogels op hun vlucht tegenkwamen. Vanaf half maart leggen de reigers hun eieren, die vanaf begin april uitkomen. De jongen blijven vervolgens nog zo'n vijftig dagen op het nest. Blauwe reigers eten vooral vis. Hun voedsel vinden ze in de beken, poelen en sloten van het landgoed en in de aangrenzende polder Arkemheen.