Broedseizoen op de Brabantse Wal
Tijdens het broedseizoen is de natuur extra kwetsbaar. Het is dus belangrijk dat je je aan de toegangsregels houdt als je in de natuur bent. We vragen dan ook vriendelijk:
- Blijf op de paden
- Hond aan de lijn
- Laat geen afval achter
Op die manier geniet je van de natuur en de vele dieren die dit gebied rijk is in alle rust hun jongen op laten groeien.
De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten.
De Brabantse Wal is een waar vogelwalhalla. Door de grote variatie in landschappen en de aanwezigheid van beschermde natuurgebieden zie je veel soorten vogels. We zien bijvoorbeeld rietvogels zich nestelen in de Noordpolder van Ossendrecht.
De blauwborst, een graag geziene gast in dit gebied, broedt vanaf april tot in juli. Het nest wordt op de grond gemaakt, verstopt tussen de planten, waarbij de binnenkant lekker warm is gemaakt met pluisjes en/of paardenhaar. Op het moment dat ze verstoord worden, vluchten ze en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijk prooi voor andere dieren. De meeste vogels zoeken hun voedsel op de grond, door verstoring van een hond moeten ze opvliegen. Als dit vaak gebeurt, worden de vogels zwakker en gaan ze minder eieren leggen.
Op kraamvisite
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week posters met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Natuurmonumenten wil hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.