Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Noordlaarderbos

Noordlaarderbos

Bos vol geheimen!

‘Het Noordlaarderbos voelt als een sprookjesbos. Zeker nu we van het productiebos een veel gevarieerder bos hebben gemaakt. De Middeleeuwse karrensporen herinneren aan de handelsroute tussen Coevorden en Groningen die hier ooit liep. Ze lopen langs grafheuvels en het Galgenbergje, de plek waar vroeger mensen aan de galg bungelden. Je zou willen dat dit bos kon praten en zo haar verhalen kon vertellen.’

Profielfoto HW

Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe

Meer over Noordlaarderbos

Over het gebied

Het Noordlaarderbos is bij uitstek geschikt om heerlijk te wandelen. Een gevarieerde wandelroute voert je door een afwisselend bos, langs sporen uit het verleden en over de heide van het nabijgelegen Drentse natuurgebied Vijftig Bunder.

Cultuurhistorie

Het is een fantastisch gebied als je van cultuurhistorie houdt. Een gemengd bos trekt namelijk meer dieren en planten aan. Het Noordlaarderbos biedt onderdak aan roofvogels als sperwer, havik en ransuil. Regelmatig lopen er reeën door het bos. Ook de steenmarter en de das scharrelen na zonsondergang rond.

Oude karrensporen

De hoogteverschillen herinneren aan oude karrensporen. In de middeleeuwen lag hier een zandweg tussen Coevorden en Groningen, die intensief werd gebruikt. Wanneer de weg onbegaanbaar was, ontstond een nieuw karrenspoor parallel aan het oude.

Grafheuvel Noordlaarderbos Natuurmonumenten

Grafheuvels

De oude grafheuvels in het Noordlaarderbos dateren van ver voor de Middeleeuwen. Ze zijn minstens 2500 jaar oud. Door gravende mensen en dieren hebben ze hun oorspronkelijke vorm verloren. Natuurmonumenten heeft recent vijf grafheuvels in het Noordlaarderbos en Vijftig Bunder hersteld.

Galgenberg

Nog meer regionale cultuurhistorie vind je vlakbij het Nivon natuurvriendenhuis. Let op de heuvel met een rij grote dennen. De Galgenberg, heet deze heuvel. Al gaan er ook verhalen rond dat hier preken zijn gehouden. Heilig Bergje is daarom een veel gehoorde bijnaam. 

Natuurvisie

Natuurmonumenten stelde in 2014 een nieuwe natuurvisie op voor het gebied. Wil je meer weten over het beheer voor de komende dertig jaar, dan vind je in dit document alle informatie.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Noordlaarderbos

Nieuws

Noordlaarderbos

Wat wij hier doen

Van productie- naar variatiebos

Als wij een gebied aanpakken, doen we dat zorgvuldig. Zo houden we altijd rekening met de geschiedenis Daarom herstelden we de vijf grafheuvels in het Noordlaarderbos en op de heide van Vijftig Bunder. Drenthe en dit deel van Groningen bestond vanaf de Middeleeuwen vooral uit heidevelden en zandruggen. Pas rond 1880 werd het Noordlaarderbos aangelegd. Een productiebos, bedoeld om hout te produceren. In dat soort bossen vind je vaak maar weinig verschillende soorten bomen. Daarom kiezen we nu voor meer variatie. Sommige boomsoorten kappen we weg, andere soorten (loofbomen vooral) geven we juist meer ruimte. Ook maken we open plekken en laten we dood hout doelbewust liggen. Het sprookjesbos wordt zo steeds mooier. En we vinden er steeds meer soorten dieren en planten. Sperwer, specht, ree, boommarter en das voelen zich al thuis. Je bent altijd welkom in ons sprookjesbos. En wil je ons werk ondersteunen, kan dat onder andere door lid te worden.