Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start maatregelen toekomstbestendig watersysteem Noorbeemden

18 september 2024 | Paul Wijenberg

Natuurmonumenten is na grondige voorbereidingen gestart met verschillende terreinwerkzaamheden om de waterproblematiek en het natuurherstel in het natuurgebied Noorbeemden duurzaam aan te pakken. Zo wordt er in de komende periode kleinschalig geplagd, worden enkele zijbeekjes van de Noor minder diep gemaakt en worden er drempeltjes in de beekstromen gelegd om de afstroming van water te vertragen. Deze werkzaamheden in het Noordal maken deel uit van het Programma Natuur, de subsidieregeling Natura 2000-gebieden en van het project Liquid Commons Noordal.

Aan de slag in de Noorbeemden

Bodem verbeteren

Allereerst wordt er in het beemdengebied kleinschalig geplagd. Dat betekent dat op geselecteerde bodemgedeelten de toplaag van de natte hooilanden wordt afgeschraapt. Het doel hiervan is meerledig: we halen de voedselrijke bodem weg en bieden daarmee nieuwe groeikansen voor verdwenen plantensoorten die hier ooit op voedselarme gronden weelderig groeiden. Verder leggen we hiermee de onderliggende kalkbodem bloot en dat biedt kansen om de verdwenen kalkgraslanden te herstellen. De afgegraven grond gebruiken we gedeeltelijk om enkele zijbeekjes van de Noor minder diep te maken.

Water vertragen

Door klimaatveranderingen eroderen de beddingen van de Noor en haar zijbeekjes door overvloedige regenval. Hun bedding slijt steeds dieper en breder in het landschap in. De diep ingesneden beken onttrekken veel water aan het omliggende gebied waardoor de grondwaterstand steeds lager wordt en het gebied verdroogt. Met als gevolg het verdwijnen van unieke planten en dieren die afhankelijk zijn natte omstandigheden. Om verdere verdroging tegen te gaan, maken we enkele zijbeekjes van de Noor minder diep. We gaan hierbij zorgvuldig te werk. Allereerst graven we het bovenste laagje van de beekbodem af en leggen dit opzij. Vervolgens vullen we het zijbeekje op met de afgeschraapte grond. Daarna plaatsen we de opzij gelegde bovenste laag van de beekbodem weer terug. In de opgevulde bedding leggen we drempeltjes aan met natuurlijk materiaal zoals stammetjes. Dat zal het te snel afstromende water afremmen. Hoe langer het water wordt vastgehouden op de plaats waar het valt, hoe beter dit is voor de soortenrijkdom van planten en dieren in het gebied.

Eerst denken, dan doen

Omdat de problematiek van verdroging door insnijding van beken relatief nieuw is, zijn er nog weinig voorbeelden van aanpak aanwezig. Daarom zijn er in de voorbereiding meerdere onderzoeken uitgevoerd. Zo is de bodemsamenstelling op meerdere plaatsen in kaart gebracht en zijn er specialistische onderzoeken uitgevoerd naar de in het gebied groeiende planten en dieren. Uiteraard nemen we tijdens de uitvoering diverse maatregelen in acht om schade aan bodem, planten en dieren zo veel mogelijk te voorkomen. Denk aan het gebruik van rijplaten en minimale werkpaden voor de bosbouwmachines om de natte bodem langs de beken zoveel mogelijk te ontzien. 

Uiteindelijk draagt dit alles bij aan een toekomstbestendig Noordal waar het water beter vastgehouden wordt en waar de soortenrijkdom van planten en dieren sterk verbeterd wordt. 

Liquid Commons Noordal

Natuurmonumenten, Waterschap Limburg, gemeente Eijsden-Margraten, LLTB, Rademacher/De Vries en Provincie Limburg werken in het project ‘Liquid Commons Noordal’ samen. Het watersysteem in het landschap rond Noorbeek wordt klaargemaakt voor de toekomst. Regenwater wordt beter vastgehouden op de plek waar het valt. De bodem neemt het regenwater op. Hierdoor neemt de kans op wateroverlast en verdroging af. En de kwaliteit van het water verbetert. Dit is goed voor de waterveiligheid, de natuur- en waterkwaliteit en de landbouwopbrengst. Binnenkort worden inwoners van Noorbeek uitgenodigd om meer te weten te komen en mee te denken over de plannen.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over natuurherstel in dit gebied op onze projectpagina of abonneer je op onze nieuwsbrief. Heb je naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen? Mail ons dan: [email protected] 

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg