Ga direct naar inhoud
Nieuws

Historische wandelroute Nijenburg geopend

13 september 2024 | Mariska van der Leij

Op 13 september 2024 werd de historische wandelroute op landgoed Nijenburg geopend. Langs de bestaande wandelroute zijn informatiepanelen geplaatst, die bezoekers informeren over bijzondere, historische plekken op het landgoed.

onthulling infopaneel

Natuurmonumenten heeft langs de bestaande wandelroute over landgoed Nijenburg zeven informatieborden met historische informatie geplaatst. Bezoekers krijgen hiermee een inkijkje in de rijke historie van het landgoed. De panelen geven informatie over bijvoorbeeld de (restanten van de) houtwallen die eeuwen geleden zijn opgeworpen, over het romantische dwaalbosje met bijzondere bomen en over de vijf stolpboerderijen van het landgoed. Infoborden bij de lange zichtas en bij de Kattenberg mogen uiteraard ook niet ontbreken. Op het startpunt van de route, aan het begin van de Stetlaan, staat een bord met informatie over het gehele landgoed.

Historie in het kort

Landgoed Nijenburg ligt tussen Alkmaar en Heiloo, is een rijksmonument en kent een rijke historie. De aanleg van het landgoed startte in 1705, toen door vader Jan en zoon Gerard van Egmond van de Nijenburg opdracht gegeven werd tot de bouw van een buitenplaats. Er kwam een huis met enkele bijgebouwen, waaronder het koetshuis. Tuinen werden aangelegd in strakke, geometrische Franse stijl. En er kwam een parkbos met rechte bomenlanen en een lange zichtas. De landerijen en enkele boerderijen die rondom lagen behoorden ook tot het landgoed.

Het was een zogenaamd nutslandgoed; een landgoed waar gewoond werd, waar hard gewerkt werd en waar inkomen uit gehaald werd voor de eigenaren. Er waren boomgaarden, moestuinen, tuinbouwgronden en een landgoedboerderij met vee. Oogsten en produkten hiervan waren voor eigen gebruik. De boerderijen en landerijen werden verpacht, wat inkomsten opleverde. Het bos zorgde voor houtproductie.

Tussen 1816 en 1821 liet Jeannette Agnes barones van Delen, echtgenote van Cornelis van Foreest, het Delensbosje in de romantische Engelse landschapsstijl aanleggen. Dit zogenaamde Engelse Werk kenmerkt zich door slingerende paadjes, verrassende doorkijkjes.

Veel van deze historische elementen zijn heden ten dage nog steeds te bewonderen op het landgoed.

Mariska van der Leij