Ga direct naar inhoud
Terug

Het Oudshoornpad

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Riet
55 minuten
3 km

Over de route

Kijk je ogen uit bij het Oudshoornpad! Rondom het Oudshoornpad vind je veel bijzondere vogelsoorten. Niet verrassend misschien is dat deze soorten het goed doen in een moerassige drassige omgeving. Tussen de rietvelden voelen ze zich helemaal thuis. Denk aan de blauwborst en de bruine kiekendief. Ook groeien hier bijzondere planten en kleurrijke bloemen. In het voorjaar geven de echte koekoeks- dotter- en pinksterbloem het landschap kleur. De route is circa 3 km lang. 

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Werkschuur de Kievit

Wat kom je onderweg tegen?

Hollandsekade 23, 3651 LS Woerdense Verlaat
Gewone dotterbloem

1. Werkschuur de Kievit

Je staat hier bij werkschuur de Kievit. Het kantoor van de medewerkers van beheereenheid Rotterdam en Nieuwkoop. Daarnaast wordt de schuur door vrijwilligers druk bezocht, ze verzamelen hier voordat ze beginnen aan hun werkzaamheden in het veld of klussen er op los in de werkschuur. Voordat je aan de wandeling op het Oudshoornpad begint, kun je hier gebruik maken van het toilet en je fles vullen bij het watertappunt. Steek vervolgens het bruggetje over tegenover werkschuur de Kievit om te beginnen aan de wandeling, volg de groene pijltjes om op de route te blijven. Ontdek tijdens deze wandelroute het bloemrijk hooiland tussen de Meije en de Nieuwkoopse Plassen. In de lente staan hier de echte koekoeksbloem, de dotterbloem en de pinksterbloem in bloei. Deze bloemen geven het landschap kleur. In de herfst en de winter wordt je verrast door de rust die het Oudshoornpad met zich mee brengt. 

De wandeling duurt ongeveer 3 km. De paden kunnen drassig zijn, afhankelijk van het jaargetijde raden we je aan om laarzen aan te trekken.

 

 

De Meije

2. Langs de Meije

De Nieuwkoopse Plassen zijn ontstaan door een samenspel van natuurlijke en menselijke factoren. Duizenden jaren geleden lag de Noordzeekust verder landinwaarts. Door stagnerend regenwater ontstonden in een brede strook langs de toenmalige kustlijn uitgestrekte moerassen. Afstervende bomen en ook kleinere planten kwamen onder water te liggen. Het plantenmateriaal vormde een veenpakket dat tot vijf meter dik werd. Een groot gedeelte van deze veengrond werd afgegraven en gedroogd om in de vorm van turf als brandstof te dienen. Door het afgraven van het turf, ontstonden grote plassen (petgaten) met daarnaast eilandjes waarop het veen te drogen werd gelegd (legakkers). Waar de Nieuwkoopse Plassen uitgraven zijn voor de turfwinning, is dit rondom het Oudshoornpad niet het geval. Dit komt omdat het Oudshoornpad vlak naast de rivier de Meije ligt. De Meije zette veel klei af, hierdoor was het veen van onvoldoende kwaliteit om er turf van te maken.

Bosman molentje

3. Poldermolens

Als je goed kijkt, zie je in het veld kleine poldermolens staan. Deze molens worden gebruik om het waterpeil te reguleren, zodat de het waterpeil in de weilanden optimaal kunnen reguleren. In samenwerking met pachters proberen we het peil zo te reguleren dat het gunstig is voor boer en natuur.

 

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

  • Werkschuur Hollandsekade

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes