Meer broedende grote zilverreigers in Nieuwkoop
De boswachters van de Nieuwkoopse Plassen telden dit jaar maar liefst 46 broedpaartjes grote zilverreigers. Daarmee groeit de kolonie sinds hun komst in 2021 flink door. Boswachter Rob Eenink van Natuurmonumenten telt de broedkolonies in het rustgebied van de Nieuwkoopse Plassen. “Vier jaar geleden was het de eerste keer dat we enkele paren grote zilverreigers hadden broeden, nu zien we ze jaarrond in het natuurgebied, heel bijzonder. “
Wintergast
Tot voor kort was de statig witte vogel alleen in het najaar en de winter te zien. Dan struinen ze in de polders langs de slootkanten op zoek naar muizen en vissen. Het is een echte wintergast dus. Normaliter trekken de dieren in het voorjaar massaal weer weg naar Oost-Europa om te broeden. Waar er vanaf de jaren 80 enkel in de Oostvaardersplassen grote zilverreigers broedden, zoeken er meer en meer een plekje in grote moerasgebieden elders in Nederland. Boswachter Eenink: “Dat doen ze met succes. In 2021 hadden wij de eerste 10 paar broeden, dat is nu dus gestegen naar 46. De vogel voelt zich hier ook in de zomer thuis.”
Tellen
In het voorjaar tellen vrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten de vogels die broeden in het gebied. Sommige kolonievogels zoals de kokmeeuwen en de zeldzame purperreigers worden sinds enkele jaren geteld met een drone. Eenink: “Dat werkt perfect, de drone verstoort de vogels niet. In het veld maken we foto’s van bovenaf. Als we dan weer terug zijn in onze werkschuur kunnen we vervolgens de nesten op het beeldscherm tellen, zonder er één over het hoofd te zien.”
Dameshoedjes
Van oudsher kwamen grote zilverreigers gewoon voor in ons land. In de 19e en 20e eeuw zijn ze echter flink bejaagd. De veren van de vogel deden dienst als decoratie in dameshoedjes en waren goud waard. Grote kolonies verdwenen en er bleven alleen nog enkele kolonies bestaan in Oost-Europa. “Sinds het verbod om op de vogels te jagen, zien we dat ze langzaam maar zeker weer terugkeren in het landschap. Ze zijn daarom ook meer dan welkom”, aldus Eenink.
Bomen
De grote zilverreigers broeden in het moerasbos in het voor publiek afgesloten gedeelte van het natuurgebied. “Wat veel mensen niet weten is dat veel reigersoorten in bomen broeden”, vertelt Eenink enthousiast. “Naast de grote zilverreigers, bouwen ook blauwe reigers, aalscholvers en purperreigers in de boomtoppen hun nest. Zo ontkomen ze aan predatoren als de vos.” Waar elders in het land de lepelaars ook in bomen broeden, kiezen die in de Nieuwkoopse Plassen voor een kaal eilandje, waar ze laag op de grond in een stapel takken hun nest bouwen. De laatste reiger die broedt in de Nieuwkoopse Plassen is de roerdomp, die kiest er voor in het natte riet te broeden.
Spotten
Op dit moment is het niet heel makkelijk om de grote zilverreigers te spotten, maar mocht je met een kano of fluisterboot door het gebied gaan, is er natuurlijk wel een kans. Met hun prachtig witte veren vallen ze natuurlijk goed op! In september komen de andere grote zilverreigers weer massaal terug uit hun broedgebieden in Oost-Europa om de winter in ons land door te brengen. “Als de sneeuw onze polders niet wit kleurt, zullen de grote zilverreigers dat wel doen”, aldus Eenink.