Het WildlifeNL project is een acht jaar durend onderzoeksproject (2023-2030) dat zich richt op de vraag hoe mensen en grote zoogdieren beter met elkaar kunnen samenleven in het Nederlandse landschap. Door de toenemende 'wildlife comeback' komen we elkaar immers vaker tegen. Ontmoetingen met wilde dieren kunnen leiden tot zowel positieve ervaringen als spanningen. Het streven is om tot een systeem te komen dat voorspoedig samenleven ondersteunt en aandacht heeft voor de interacties tussen mens en dier. Natuurmonumenten is partner in het onderzoeksproject. Na twee jaar is de onderzoeksagenda in kaart gebracht en begint fase twee.
Op zondag 10 november 2024 onthulde boswachter Eveline Blok bij ingang Midden-Herenduin een kunstwerk dat gemaakt is door tientallen kinderen en hun ouders uit de omgeving. Het staat symbool voor het verleden en het heden van dit gebied.
Tot eind juli liggen grote werkzaamheden bij Natuurmonumenten in Zuid-Kennemerland stil vanwege het broedseizoen. Niet alleen de vogels hebben rust nodig om te broeden, ook de reeën, herten, egels en andere zoogdieren krijgen deze maanden hun jongen. De boswachters geven graag een inkijkje in de werkzaamheden die Natuurmonumenten de afgelopen maanden heeft verricht en wat er na het broedseizoen te gebeuren staat. En ook, wat merk je nu van de gedane werkzaamheden wanneer je door het mooie duingebied wandelt of fietst.
Er graast in november en december een schaapskudde in Duin en Kruidberg! De schapen worden ingezet als extra grazers. De inzet van de schapen is een aanvulling op de bekende vaste grazers de Schotse hooglandrunderen, konikpaarden, Shetlandpony’s en de damherten. De schapen worden heel gericht ingezet op plekken die overgroeid zijn door ruig gras en waar veel jonge Amerikaanse vogelkers staat. Hierdoor komt er meer ruimte en licht voor de kleine duinbloemen en kruiden.
In natuurgebied Duin en Kruidberg zijn veel plekken dichtgegroeid door de Amerikaanse vogelkers. Dat past niet bij het karakter van duin en duinbos. Hier horen open plekken met soorten van duingrasland en kaal zand te zijn. Om deze plekken in het gebied te herstellen voert Natuurmonumenten graaf- en zaagwerkzaamheden uit. Ook dit najaar vinden er weer werkzaamheden plaats.
De kale stukken in Duin en Kruidberg riepen afgelopen winter vragen op bij bezoekers. Boswachters in het veld en de lokale kranten legden uit waarom er ingegrepen werd: Amerikaanse vogelkers en stukken met alleen hoog ruig gras en duindoorn zijn opgeruimd en maken plaats voor duingrasland met veel bloemen, kruiden en insecten. Dat heeft een paar jaar nodig om zich goed te ontwikkelen. Nu in de zomer is op oudere plaglocaties goed te zien hoe mooi het duin wordt van zulke ingrepen.
In Duin en Kruidberg wordt gewerkt aan natuurherstel. Er worden struiken weg gehaald en er wordt geplagd. Hierbij is een historische grenspaal weer tevoorschijn gekomen.