Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kastanjelaantje Duin en Kruidberg weer open

26 juli 2024 | Jowien van der Vegte

Eindelijk is het water in Duin en Kruidberg zo ver gezakt dat de meeste wandelpaden weer begaanbaar zijn. De boswachters van Natuurmonumenten zijn blij dat je de tankgracht weer met droge voeten kunt oversteken en nu is ook de Jagtlustweg met het bekende kastanjelaantje weer open. Hierdoor is de populaire Konikroute (de zwarte wandelroute) weer te lopen. Een paar wandelpaden in het westelijk deel van Duin en Kruidberg zijn nog wel afgesloten.

Duineik

Door de vele regen in het najaar en vroege voorjaar heeft het water heel lang erg hoog gestaan in de duinen. Meerdere wandel- en fietspaden werden daardoor onbegaanbaar. De boswachters houden al maanden op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland een kaart bij met welke paden wel en niet toegankelijk zijn. Deze wordt nog steeds wekelijks bijgewerkt. Boswachter Jowien van der Vegte: “Nu kunnen er steeds meer kruisjes afgehaald worden. Eindelijk! En je kunt weer de hele Jagtlustweg met het kastanjelaantje lopen; dat is zo’n mooi pad vind ik. Aan het eind van de Jagtlustweg kom je dan nog wel een stukje omleiding tegen, daarmee loop je om een nat stuk heen. In de lage valleien in het westen van Duin en Kruidberg en in de naastgelegen Kennemerduinen zijn nog wel een aantal paden afgesloten, dus check even de kaart als je je route plant.”.

De Jagtlustweg in Duin en Kruidberg, een mooi bospad

Tip: zwarte wandelroute

De Konikroute is een rondje van 7,5 km dat je zowel vanaf entree Midden-Herenduin als vanaf entree Duin en Kruidberg kunt starten. De route is gemarkeerd met zwarte pijlen. Je loopt door het bos vol vogels en door het open duin, waar je misschien de grote grazers en vlinders tegenkomt en mooie uitzichten hebt. Je kunt op de website van Natuurmonumenten de route downloaden om meer te lezen over wat je onderweg tegen komt.

Langs de Jagtlustweg kom je op deze route nog wel een omleiding tegen, om water op het pad heen. Deze is nog wat modderig, dus doe goede wandelschoenen aan.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter