Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolfblog #2: de zomer van de wolf

07 december 2020

Boswachter Frank Theunissen laat je via zijn blogs zien hoe de wolf leeft op de Zuid-Veluwe. In dit tweede blog ‘Wolfblog #2: de zomer van de wolf’ beschrijft Frank Theunissen hoe de wolf de zomermaanden doorbrengt.

De wolf in de zomer - wolfblog

Een van onze vrijwilligers heeft tijdens zijn werkzaamheden een verse wolvendrol gevonden. Mooi! Ik bel onze contactpersoon van Wolven in Nederland. “Ik kan er over een uurtje zijn”, zegt hij. Heerlijk dat enthousiasme! We rijden direct door naar de locatie en even later staan we met een paar mensen gebiologeerd naar een drol te kijken. Hoe aandoenlijk.

Monster van wolvendrol

Hij neemt op de voorgeschreven wijze een monster van de keutel en stopt hem in een potje met alcohol. De benodigde formulieren worden ingevuld. De rest van de drol blijft liggen. “Ik stuur het monster naar Wageningen Environmental Research”, zegt hij. Daar verzorgen zij een DNA-analyse en over een maand of twee zal waarschijnlijk wel duidelijk zijn wat de oorsprong van deze wolf is. Geduld is een schone zaak.

Wolvendrol

Even later staan we met een paar mensen gebiologeerd naar een drol te kijken. Hoe aandoenlijk.

Vaste looproutes

Aan de hand van camerabeelden en pootafdrukken stellen we vast dat de wolvin heel actief haar omgeving aan het verkennen is en zich duidelijk al thuis begint te voelen. We herkennen zelfs een aantal vaste looproutes van haar door het gebied heen. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat ze zich hier gaat vestigen. Al weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker.

Ruimtegebruik door wild

Ook de overige dieren in het gebied lijken weer wat tot rust te zijn gekomen. Alsof ze begrijpen dat wolven voortaan deel uit zullen blijven maken van hun leefgebied.

Wel menen we te zien dat het gebruik van de ruimte verandert is. Dichte dekking bijvoorbeeld lijkt door vooral edelherten en  reeën gemeden te worden.                                               

Filmpjes in chronologische volgorde

De filmpjes die bij deze blog geplaatst zijn, staan chronologisch in tijd achter elkaar gemonteerd. Het zijn opnames van de maanden juli en augustus 2020. De lichtstraal van de nachtelijke infrarood opnames is voor de dieren niet zichtbaar. Voor hen is en blijft het dus aardedonker tijdens de opnames.



Op de eerste opname heeft de wolvin iets in haar bek dat ze, als ze stilstaat, neerlegt. Bij controle bleek het om een oud stuk bot van een edelhert te gaan.

Kreupel edelhert

Het filmpje van het kreupele edelhert heb ik geknipt en geplakt. In werkelijkheid zit er tussen de opname van het hert en een jagende wolf die het geurspoor volgt 38 minuten. Een rennende wolf is op de vlucht of aan het jagen. Het kreupele hert is na deze opname nooit meer door ons gezien.

Kreupele wolvin

De opname waarin ze zelf kreupel loopt, is 2 dagen later gemaakt. Waarschijnlijk heeft ze deze blessure bij de jacht op het hert opgelopen. Het bejagen van een grote of weerbare prooi is voor een wolf nooit zonder risico. Ernstige verwondingen kunnen ertoe leiden dat een wolf niet meer kan jagen, wat een mogelijke hongerdood tot gevolg kan hebben. Een paar dagen later is op de dagbeelden te zien dat ze weer goed loopt en kennelijk weer volledig hersteld is.

Nachtopname met prooi 

Dan de nachtelijke opname waarbij ze een prooi in haar bek heeft. Ik heb de opname vele keren bekeken. Volgens mij heeft ze de achterste helft van een ree in haar bek. Ik meen te zien dat de achterpoten van het dier bungelen tussen de voorpoten van de wolf. Ik kan er natuurlijk naast zitten.

Krabben en big in bek

Over de opname dat ze gaat zitten krabben en de opname dat ze met de big in haar bek loopt valt ook nog iets leuks te vertellen. Er zit namelijk tussen de twee opnames van verschillende camera's maar 8 minuten. Dat houdt dus in dat ze binnen een aantal minuten nadat ze zich krabde, opstond en wegliep nog even een big wist te vangen. Bijzonder toch?

Schreeuwende big

Dan is er nog de opname waarbij je haar, nog net binnen de lichtstraal van het infrarood, jagend door het beeld ziet rennen. Je ziet verder niets, maar hoort duidelijk een big schreeuwen die op dat moment door de wolvin gepredeerd wordt.

Tot de volgende blog.



Boswachter Frank  Theunissen