Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste bordjes die moeilijkheidsgraad aangeven geplaatst op MTB-route Veluwezoom

08 juli 2022 | Petra Strijdhorst

Op de mountainbikeroute op de Veluwezoom zijn de eerste groene, blauwe en rode bordjes geschroefd op de routepaaltjes. Met die kleuren wordt aangegeven hoe moeilijk dat stuk route is. De classificatie is bepaald door inspecteurs van de NTFU. Het is de bedoeling dat alle mountainbikeroutes in Nederland gaan werken met het kleurensysteem zodat je als mountainbiker in kunt schatten of een (stuk van de) route wel of niet te doen is met jouw vaardigheden.

Mountainbiken Veluwezoom classificatie

“We zijn er blij mee dat alle routeonderdelen op de Veluwezoom nu daadwerkelijk geclassificeerd zijn en de eerste bordjes ook echt hangen”, vertelt Leonard, huidig voorman van de vrijwilligers die de route onderhouden. “Het systeem is heel makkelijk: het werkt net als bij skipistes. Groene routes zijn het makkelijkst, bij uitstek geschikt voor gravelfietsers. Op blauw vind je al iets meer uitdaging, rood is moeilijk en zwart is zeer moeilijk. Die laatste kleur willen we niet in Nationaal Park Veluwezoom.” De indeling moet er mede voor zorgen dat mountainbikeroutes veiliger worden omdat iedere fietser beter in kan schatten of een (stuk van de route) voor hem of haar geschikt is. “Het is nu een objectieve inschatting in plaats van allerlei meningen en ideeën van wat makkelijk is en wat moeilijk is”, aldus Leonard. Op de website van de NTFU: fietssport.nl staat per kleur uitgelegd wat het niveau is.  

Plaatsen bordjes

In de week van vier juli zijn de eerste bordjes geplaatst. Komende week volgen er nog meer. Het gaat om rechthoekige bordjes in de kleur van de moeilijkheidsgraad. Ook in tekst staat aangegeven wat de moeilijkheidsgraad is. Hierbij staat groen voor makkelijk, blauw voor gemiddeld, rood voor moeilijk en zwart voor zeer moeilijk.

Classificatie mountainbikeroutes

Het bordje met de moeilijkheidsgraad

Indeling route Veluwezoom

Op Veluwezoom is een groene MTB-route van bijna 37 kilometer. Dit is een rondje waardoor je op een punt kunt beginnen en weer eindigen. Er is een blauwe ronde van bijna 50 kilometer. Op sommige stukken loopt deze MTB-route over dezelfde paden als de groene MTB-route. Er zijn ook een aantal rode extra’s. Deze rode extra's starten en eindigen altijd op de hoofdroute. Ze hebben allemaal andere uitdagingen voor de gevorderde mountainbikers. Download hier een pdf met de route of bekijk ‘m hier.

MTB-vignet

Op de mountainbikeroute is het MTB-vignet van Natuurmonumenten verplicht. Met dit vignet mag je mountainbiken op alle routes van Natuurmonumenten. Met de inkomsten worden de materialen voor het onderhoud van de routes gefinancierd en onderhouden we de omliggende natuur.

Petra Strijdhorst