Ga direct naar inhoud
Terug

Winterwandeling door duinen, strand en bos op Schiermonnikoog

Waar: Nationaal Park Schiermonnikoog

Winter op het strand van Schiermonnikoog
3 uur 20
10 km

Over de route


Tijdens deze winterwandeling door het Nationaal Park Schiermonnikoog  maak je kennis met duinen strand en bos. De wandeling start en eindigt bij informatiecentrum het Baken waar je een helder overzicht krijgt van wat het eiland te bieden heeft.

Waar kun je starten

Het Baken Friesland
Het Baken is dé plek voor het boeken van natuurexcursies, het uitzoeken van activiteiten of om een accommodatie te reserveren. Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Wat kom je onderweg tegen?

Vogels op het wad

1. Het wad vanuit de dijk

Bovenop de dijk kun je goed naar de Waddenzee kijken. Bij laag water zie je allerlei soorten vogels aan de maaltijd. Vogels die je hier kunt zien zijn steltlopers zoals de kluut, scholekster en wulp. Ook eidereenden, bergeenden en meeuwen kun je tegenkomen. Bij hoog water trekken veel vogels naar de polder of naar de Westerplas. Een bijzonder plantje op het wad is zeekraal. Het is net zo vlezig als een cactus en weerstaat twee keer per dag een zoutwaterbad. Door slib vast te houden maakt zeekraal zich het leven op een gegeven moment te zoet. Met de komst van planten zoals lamsoor, zeealsem en zoutmelde verandert het wad in kwelder. Ga je na de wandeling eten in een Schiermonnikoogs restaurant, kijk dan niet vreemd op als je zeekraal op je bord vindt. Je kan er namelijk een frisziltig groentegerecht mee bereiden.

Lepelaars bij Westerplas

2. De Westerplas

Vanuit de vogelkijkhut heb je een goed uitzicht over de Westerplas, één van de schaarse plekken op het eiland met zoet water. Deze plas is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan na de aanleg van de waddendijk. De plas speelde een belangrijke rol in de watervoorziening van het eiland. Tegenwoordig komt het drinkwater van Schiermonnikoog vooral uit de duinen. De waterwinning is afgestemd op de natuurwaarden. Dorstige trekvogels en broedse moerasvogels maken ook graag gebruik van het water van de Westerplas. In het voorjaar broeden lepelaars en aalscholvers in de oever aan de overkant van de vogelkijkhut. In het najaar en in de winter is de Westerplas de plek voor vogelliefhebbers om allerlei soorten ganzen en eenden te spoten.

Duindoor

3. Duindoorn

In het najaar en de winter eten kramsvogels en koperwieken hun buikje rond aan de oranje bessen van de duindoornstruiken op de dijk en op het groene strand. Duindoorn is van gescheiden geslacht. Dat betekent dat alleen aan de vrouwelijke struiken vruchten groeien. Het plantje kan goed tegen een zoute omgeving en stuiven van zand. Ben je een beetje culinair aangelegd, dan kan je met duindoorn lekkere jam of sap maken. Konijnen- en hazensporen zul je hier regelmatig zien. Op sommige plekken houden ze de planten kort. en geeft enkele zeldzame planten een kans zoals dwergvlas.

Praktische informatie

  • Schiermonnikoog, Restaurant Nodestraun

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda